Klienti zkrachovalé Malina Group se hlásí o své peníze. Mají poslední šanci

Solární panely jsou na střeše, ale bez připojení. V takové situaci je řada klientů energetického holdingu Malina, který je podle rozhodnutí insolvenčního soudu v úpadku. Někteří klienti jsou na tom ale o něco hůř a nemají ani fotovoltaické panely, ani peníze. Jejich poslední šancí je insolvenční řízení.

Už příští týden bude představena a spuštěna webová stránka, kam se budou moci hlásit poškození klienti zkrachovalých dodavatelů solárních elektráren. "Primárně chceme pomoci zákazníkům těchto zkrachovalých dodavatelů fotovoltaik s dokončením fotovoltaiky a uplatněním jejich práv v rámci insolvenčního řízení, protože je jasné, že vyplnit přihlášku může být pro některé lidi složitější," vysvětlil ředitel Asociace pro elektromobilitu Lukáš Hataš.

[chooze:article;value:505240]

Do insolvenčního řízení k městskému soudu v Praze se se svou pohledávkou přihlásilo už více než 300 lidí. Ostatní mají čas do 12. července. "Věříme, že konkurzní správce k tomu přistoupí tak, že najde cestu, jak umožnit dokončení těch instalací. Předpokládáme bohužel, že je to asi bude stát něco navíc, protože do toho musí vstoupit nějaký další subjekt, který tu instalaci dokončí," obává se předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

V loňském roce prý vznikly desítky nedůvěryhodných firem, které v Česku začaly nabízet fotovoltaiku. Zájemci o solární elektrárnu na střeše domu by prý měli být při výběru dodavatele obezřetní. "Nejedná se jen o Malina Group. My vidíme, že problémy mají i různí další dodavatelé. Jsou případy, kdy je zákazníkovi dodána elektrárna, ale není správně připojena do sítě. To znamená, že zákazník vyrábí elektřinu nelegálně a že mu hrozí milionové pokuty od distributora," varuje mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Spousta firem prý navíc vybírá vysoké zálohy, ale nejsou schopné elektrárny dodat svým zákazníkům. Při výběru by tak zájemci měli kontrolovat to, jak dlouho je firma na trhu, jaké má reference na seriózních webech a jestli je schopna svým závazkům dostát.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.