Klientům Malina Group hrozí další problém. O solární panely mohou přijít

Mezi klienty Malina Group patří i pan Holeček z Prahy. Firma mu na střechu nainstalovala solární panely, teď ale hrozí, že o ně přijde. "Rád bych to dodělal a nemůžu, protože mi to Malina blokuje," prozradil televizi Nova.

"To znamená, že ty panely dle smlouvy jsou stále Maliny, ačkoliv na ně mám složenou zálohu 300 tisíc. Já je nemůžu použít, protože jsou stále Maliny, přestože jsem vypověděl smlouvu. Malina nekomunikuje, odmítá se se mnou jakýmkoliv způsobem domluvit ohledně vlastnictví těch panelů," dodal Ondřej Holeček. 

Spoléhal navíc na dotace státu ve výši 200 tisíc korun. Dokud ale nemá fakturu, nemůže je využít.

[chooze:article;value:503549]

​"Tohle je největší problém všech lidí, co to mají v tomhle stavu. Že prostě mají na střeše panely, jejichž vlastnictví je v podstatě Maliny. Ta je teď v insolvenci a oni to nemůžou dodělat. Můžou to sundat, můžou si koupit nové panely a pak čekat, co se stane. Budou tratit strašně moc peněz. Můžou to dodělat, ale bůhví, co tomu řekne insolvenční správce. A bůhví, co tomu řekne Malina, protože ty panely jsou de facto její a vy jí saháte na majetek," popsal svízelnou situaci.

Celkové závazky firmy včetně vybraných záloh od lidí jsou 1,4 miliardy korun. Firma však tvrdí, že se dluhy výrazně sníží na základě toho, jak jsou předávány běžící zakázky. Celkem má Malina podle vlastních údajů vybrané zálohy od 3 777 lidí.

"Primárně bych apeloval na to, aby ti lidé komunikovali následně s insolvenčním správcem, pokud bude stanoven, a tu fotovoltaiku si pokud možno asi pravděpodobně jinou společností, které budou věřit, bez nějakých nesmyslných záloh dodělali," poradil ředitel Asociace pro elektromobilitu Lukáš Hataš. 

V rámci insolvence se teď zřejmě dají všechny závazky a pohledávky dohromady. "Určitě je základ se snažit tu fotovoltaiku dodělat a počítat s tím, že je možné, že ty panely bude insolvenční správce nějakým způsobem chtít ohodnotit a započítávat například oproti záloze nebo oproti jistině," dodal Hataš. 

[chooze:article;value:503808]

​Hůř jsou na tom ti, kteří složili peníze, ale zatím se solárů nedočkali. "Nebudou se jejich peníze vracet z ničeho jiného než z toho, co se podaří někde zadržet, zajistit, ať už v rámci orgánů činných v trestním řízení, případně v činnosti insolvenčního správce," varuje Hataš. 

Základním krokem má být ale podle odborníků přihlásit svou pohledávku. "Je potřeba podívat se do insolvenčního rejstříku a přihlásit se se svojí pohledávkou ideálně co nejdříve. Potom následně žádat insolvenčního správce, aby byla vypořádána. V tuto chvíli není žádná jiná rada, než co nejdříve řešit svůj případ a obrátit se na soud, potažmo na toho insolvenčního správce, který bude ustanoven," poradil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. 

Své zásoby firma nacenila na 438 milionů korun. Z toho 262 milionů má být vybavení u koncových zákazníků, tedy třeba fotovoltaické panely, které už mají klienti na střechách, ale ještě nedošlo k jejich oficiálnímu předání. TV Nova se pokusila jednatele společnosti Malina Group opětovně kontaktovat, ale ani tentokrát se žádné odpovědi nedočkala. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.