Klima se v Česku mění. Horko, sucho a extrémní bouře budou čím dál častější

Zima na blátě, léto v tropech a občas taky po krk ve vodě – nový koloběh přírody platný pro Českou republiku. Některé změny se nám odehrávají přímo před očima. Ladovské Vánoce zůstanou jen dětskou vzpomínkou. "[V polohách] pod 300 metrů už sníh nebývá. Byliny a zemědělské plodiny kvetou na jaře dřív," potvrzuje trend klimatolog z Akademie věd ČR Miroslav Trnka. 

Nemusí se nám to líbit, ale stejně to nezměníme. Největší přírodní hrozbou zůstane pro Česko voda – ať už její nedostatek, nebo přebytek. "Vyšší teploty, odpaří se víc páry, to pak přinese ty extrémní bouře," říká klimatolog z Akademie věd ČR Jan Hollan. 

Voda navíc spadne naráz a jen na několika místech. S extrémními bouřemi budou přicházet i ničivé poryvy větru a kroupy. Velmi pravděpodobně se dřív nebo později znovu objeví také tornádo.

[chooze:article;value:509932]

​Přívalové deště budou střídat dlouhá období sucha. Už teď lidé v některých oblastech pěstují plodiny, které by dřív nepřežily zimu. Obyvatelé Přibic na jihu Moravy se pochlubili například kaktusy nebo úrodou fíků. 

Zemědělství projde podle klimatologů obrovskými změnami. Pěstitelé budou muset sázet pestřejší skladbu plodin, aby se dočkali úrody. "Pokud se nepodaří zastavit oteplování, tak v další generaci poklesne produkce v zemědělství. To už je jisté," upozorňuje Trnka. 

Uklidňovat nás ale může to, že žijeme na kousku planety, který klimatická změna postihne asi nejméně. Jinde se některé oblasti stanou nehostinnou krajinou. "Pokud máte období teplot 45 stupňů, začnou lidé umírat a jediné co mohou je uprchnout. Jisté je, že stovky milionů lidí se budou muset přestěhovat ještě v tomto století," varuje Hollan. 

Pro Evropu bude podle klimatologů největší hrozbou právě obří stěhování lidstva do oblastí, které zůstanou úrodné a obyvatelné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.