Klimakonference v Dubaji pokračuje. Potřebujeme jadernou energii, řekl Fiala

Hlavním tématem téměř 14denní konference je debata o ztrojnásobení kapacit obnovitelných zdrojů energie do roku 2050. Skupina 22 států včetně České republiky tam chce hlavně prosadit jádro jako čistý zdroj energie.

"Pokud máme dosáhnout klimatických cílů, pokud máme dekarbonizovat, pokud máme mít čistou energii, tak to nemůžeme udělat bez jaderné energie, a dokonce to nemůžeme udělat ani bez toho, aniž bychom jadernou energii výrazně posílili," prohlásil premiér Petr Fiala.

Hlavními podporovateli jaderné energetiky jsou Spojené státy americké, Francie nebo Velká Británie. "Pokračujeme v podporování jaderné energie jak v zahraničí, tak doma. Vyrábíme nové dodávky obohaceného uranu jako nového zeleného paliva pro světové nejvyspělejší reaktory," pronesla britská státní tajemnice pro energetickou bezpečnost Claire Coutinho.

[chooze:article;value:531299]

​"Jaderná energie je čistá energie. Měli bychom si to opakovat," připomněl francouzský prezident Emmanuel Macron. "Jádro teď dodává jednu třetinu čisté energie, a to po celém světě," dodal vyslanec USA pro klima John Kerry.

Během odpoledne českého premiéra čekalo ještě vystoupení na plenárním zasedání OSN ke klimatické změně. "Musíme vždy spolupracovat mezinárodně. Musíme zároveň inovovat a zkoumat věci pro lepší život naší budoucí generace," podotkl Fiala. Konference by mohla také posunout přípravy fondu, který by měl kompenzovat ztráty a škody v chudších zemích světa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.