Klimatická aktivistka odřízla vršek vánočního stromku. Soud ji potrestal pokutou

Aktivistická skupina Poslední generace loni 21. prosince v Berlíně během klimatické protestní akce uřízla asi dva metry dlouhý vršek z patnáctimetrového vánočního stromu a poškodila jeho světelný řetěz. Podle agentury DPA chtěli aktivisté zdůraznit, že Německo zatím vidí jen "špičku" klimatické katastrofy, která se děje po celém světě.

Studentka a další žena se k vrcholu stromu v centru německého hlavního města dostaly pomocí hydraulické plošiny, kterou zpovzdálí sledovala policie. Zatímco jedna z nich odřízla pilou špičku stromu, druhá rozvinula transparent s nápisem "Toto je jen špička vánočního stromku".

[chooze:article;value:522816]

Tento čin svědčil o "vědomé a záměrné spolupráci", konstatoval soud, přičemž soudní řízení proti druhé ženě pořád pokračuje.

https://twitter.com/dpa_intl/status/1707477718831669733

"Tohle je jen vrchol vánočního stromu," citovala obviněná aktivistka slova na transparentu. Protest byl poklidný, aby ukázal, že vláda není schopna jednat proti klimatické katastrofě. Studentka u hlavního líčení žádala osvobození z důvodu oprávněné mimořádné situace. Soud však její argumentaci zamítl.

Na fotografiích z inkriminovaného dne je vidět, že policisté celé akci přihlíželi, aniž by zasáhli. Jejich mluvčí řekl místnímu rádiu rbb24, že předpokládali, že aktivisté na vánočním stromě provádějí běžnou údržbu.

Naposledy členové skupiny Last Generation útočili v Berlíně 17. září, kdy pomocí hasicích přístrojů naplněných oranžovou barvou postříkali sloupy Braniborské brány. Náklady na jejich vyčištění byly podle agentury AP původně vyčísleny na přibližně 35 000 eur. Správcovská společnost Berliner Immobilienmanagement (BIM) nyní uvedla, že čištění sloupů bude trvat mnohem déle, než se původně předpokládalo, a bude rovněž nákladnější.

Použitá barva totiž pronikla do pískovcové památky hlouběji, než naznačovaly prvotní odhady, a to kvůli obsahu vody, uvedla BIM ve svém prohlášení. Dodala, že vyzkoušela různé techniky čištění a je pravděpodobné, že bude nutné použít kombinaci těchto metod nebo případně technologie laserové.

Takhle to vypadalo v Praze, když ulice zaplavili aktivisté ve zvířecích maskách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.