Klíšťat bude letos hodně. Nakazit vás můžou až osmi nemocemi

Bakterií rodu Borrelia je několik druhů. Jeden způsobuje lymskou boreliózu, nejčastější nemoc přenášenou klíštětem. Inkubační doba je většinou delší než týden. Jenže nedávno vědci zjistili, že jiná borelie dokáže nakazit člověka takzvanou návratnou horečku. Na propuknutí nemoci stačí dva dny od přisátí klíštěte.

"Zákazníci nám volali, že měli klíště a už po dvou dnech mají příznaky. Tak jsme zkoumali klíšťata, která tady máme, a zjistili jsme přítomnost bakterie Borrelia miyamotoi," vysvětluje Miroslava Burýšková z laboratoře Protean.

Problém je v tom, že pacient příčinu nezná. S boreliózou totiž tak brzy nepočítá a návratnou horečku testy na lymeskou boreliózu neodhalí. Neobjeví se ani například žádný flek na kůži.

[chooze:article;value:499874]

"Tady ty příznaky jsou odlišné od lymeské boreliózy, netvoří se žádný flek, ten nástup je rychlejší," shrnuje Burýšková. "U sérologických vyšetření, která se provádí na lymeskou boreliózu, se nezjistí," doplnila Kateřina Kybicová z Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu.

Příznaky jsou vysoké a opakující se horečky, únava, bolest svalů a kloubů a u chronických pacientů to může přerůst až v zánět mozku. "Naštěstí je toto onemocnění dobře léčitelné stejnými léky, jakými se léčí lymeská borelióza," uklidňuje Kybicová.

[chooze:article;value:496190]

Současné oteplení už klíšťata probouzí. Při vycházce do přírody se proto doporučuje použít repelent, nesedat do porostu a po vycházce se důkladně prohlédnout. Klíšťata způsobují hned osm více či méně závažných onemocnění. Nejznámější je klíšťová encefalitida, nejčastější pak lymeská borelióza. Proti encefalitidě se dá chránit očkováním.

Bakterii, která způsobuje návratnou horečku, přenáší přibližně dvě klíšťata ze sta. Podle lékařů musíme počítat s tím, že kvůli mírné zimě bude letos klíšťat víc než předešlé roky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.