Klíšťata přenášejí další nemoc, lékaři ji nemusí odhalit, varuje laboratoř

Mezi nejznámější nemoci přenášené klíšťaty patří klíšťová encefalitida a lymeská borelióza. To však nejsou jediné choroby, které nohatí roztoči přenáší. Velmi nepříjemná může být například takzvaná návratná horečka.

Tu vyvolá například bakterie druhu Borrelia miyamotoi a na rozdíl od lymeské boreliózy (způsobené příbuznou Borrelií burgdorferi) se projevuje brzy po přisátí klíštěte (mezi 2. a 9. dnem), a to bolestmi hlavy a horečkou, která se navíc může opakovaně vracet. V některých případech se problémy způsobené touto nemocí, jako slabost, závratě, bolesti kloubů a poruchy spánku, můžou táhnout celé roky.

Nový výzkum českých vědců z laboratoře Protean navíc napovídá, že tato nemoc může unikat pozornosti lékařů. "Při podrobné analýze klíšťat pozitivních na borelie jsme zjistili, že 18 % z nich je infikováno bakterií druhu Borrelia miyamotoi," sdělila TN.cz vedoucí laboratoře Miroslava Burýšková.

[chooze:article;value:468568]

"Onemocnění má odlišné příznaky od běžné boreliózy a nemusí být správně diagnostikováno," doplnila Burýšková. Netvoří se při něm například známý červený terčík kolem místa kousnutí, jako u klasické boreliózy. Problémem je podle Buršíkové i to, že běžně používané metody pro diagnostiku boreliózy na tuto bakterii nefungují.

Ani Státní zdravotní ústav nebere tuto nemoc na lehkou váhu. "Víme o potencionálním riziku návratné horečky, kterou Borrelia miyamotoi způsobuje, a spolupracujeme s kolegy z Nizozemí na zavedení nové sérologické diagnostiky," řekla pro TN.cz vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou boreliózu Kateřina Kybicová.

"O tomto onemocnění, a také o dalších minoritních patogenech, informujeme lékaře na našich seminářích a také v odborných publikacích," doplnila Kybicová.

[chooze:article;value:473033]

Podle Burýškové ale stále není informovanost lékařů dostatečná. A pokud o nemoci nevědí, nemůžou ji správně diagnostikovat. To pak může vést k nesprávné léčbě.

"Ostatní nemoci přenášené klíštětem mají totiž inkubační dobu jeden až dva týdny. Lékaři si tak často tyto horečky vůbec nespojí s klíštětem," vysvětlila. Zvláště matoucí pak prý můžou být případy, kdy se pacient nakazí lymeskou boreliózou a návratnou horečkou zároveň.

Borrelii miyamotoi přenáší přibližně jedno až tři klíšťata ze 100. Lymeskou boreliózu pak kolem 30 % těchto roztočů, může to být ale až každý druhý. Druh miyamotoi je v Evropě známý už více než 20 let. Teprve v roce 2011 se ale vědcům podařilo potvrdit, že se jí může nakazit i člověk. Nemoc je však dobře léčitelná antibiotiky.

Klíšťata mohou přenášet také granulocytární anaplasmózu, bartonellózu, tularémii, babesiózu nebo rickettsiózy.

Klíšťová encefalitida na vzestupu. Loňská statistika vykazuje alarmující čísla:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.