Klíšťata útočí. Za týden přibylo nejvíc případů boreliózy za poslední roky

Na jihu Čech zaznamenali hygienici už 176 případů lymské boreliózy a 17 případů klíšťové encefalitidy od začátku roku. Oproti stejnému období loňských sezón je výskyt těchto nemocí vyšší řádově o desítky případů. Jen během posledního týdne jich jihočeští hygienici evidují dvacet. U encefalitidy dva případy.

Riziko neklesá ani v těchto dnech. Aktivita klíšťat je v pondělí na pátém, mimořádném stupni prakticky na celém našem území. Odborníci proto doporučují při procházkách přírodou použít repelent.

[chooze:article;value:559860]

​Nejlepší ale je vůbec nevstupovat do listnatých a smíšených lesů a do vysokých porostů trav. Právě tam se klíšťatům daří. Obzvláště nyní, kdy je pro ně vlhkost a teplota vzduchu ideální.

Jiná prevence proti borelióze prakticky neexistuje. Očkovat se můžete pouze proti méně časté encefalitidě. Na tu ovšem pro změnu neexistuje lék a tělo se s ní musí vypořádat samo.

Proto lékaři nakaženým pacientům podávají léky proti bolesti, zvracení, na snížení horečky a zajišťují klid na lůžku bez stresu a ostrého denního světla. Úmrtnost je sice nízká, zato trvalé následky, jako například poruchy paměti, třes nebo bolesti hlavy, se vyskytují poměrně často.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.