Klíšťata v Česku už řádí! Jejich aktivita bude vysoká, varují odborníci

Je polovina března a tvorové, kteří lační po krvi, se už probudili ze zimního spánku. Třeba jeden pes si z procházky na Pardubicku přinesl první klíště. Majitelé si ho všimli včas, lezlo zatím jen po srsti a ještě se nestihlo zakousnout.

Takové štěstí ale neměla řada lidí třeba na západě Čech. Do nemocnice v Karlových Varech jich už přišlo hned několik s tím, že nevědí, jak klíště vytáhnout. Lékaři si tak připsali rovnou několik prvních letošních zákroků s pinzetou a dezinfekcí.

[chooze:article;value:543432]

Varování před klíšťaty bylo dosud na nejnižším možném stupni, větší riziko bylo na jižní a severní Moravě. V pátek už by se ale situace měla změnit. Teploty budou na některých místech atakovat 17 °C a experti zvýšili riziko na dvojku z pětibodové škály. Ta bude platit pro většinu republiky. A třeba na turistiku už je vhodné se vybavit repelentem a pokud možno nesedat do trávy. Od věci není ani prohlídka těla ráno a večer.

Česká republika má podle odborníků nejvíc případů klíšťové encefalitidy v Evropě a ročně se u nás nakazí zhruba 700 lidí. Následky mohou být hrozivé a pacienty mohou trvale vyřadit ze života. Pomáhá očkování, ale podle dat zdravotníků ho má asi jen čtvrtina populace.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.