Klokan drsně zaútočil na australského farmáře, srazil ho z motorky

Neobvyklé napadení se odehrálo poblíž města St. Arnaud ve státě Victoria na jihozápadě země, uvedla australská pobočka televize ABC.

Čtyřiasedmdesátiletý Brian O'Donnell jel na své farmě na malém motocyklu Honda zkontrolovat březí krávu a narazil na očividně neklidného, více než dvoumetrového samce klokana, pravděpodobně východního šedivého. Otočil se a chtěl ujet.

Zvíře ho však dostihlo a srazilo z motorky. Ošklivě mu při tom podrápalo levou nohu a záda. Pak mu sevřelo hlavu do kleští.

"Prostě jsem ho mlátil pěstí, dokud mě nepustil a neodskočil asi 15 metrů daleko," řekl farmář televizi.

[chooze:article;value:471398]

​Podrápanému, s oblečením na cáry a botou plnou krve se mu podařilo zvednout motorku a ujet domů. Manželka ho naložila do auta a odvezla do nemocnice, kde mu rány sešili a dali antibiotika. Hospitalizace nebyla nutná.

O'Donnell se domnívá, že klokan zaútočil, protože chránil tlupu samic, která byla poblíž.

Odborník na ochranu divoké zvěře ve státě Victoria Ian Temby si však myslí, že klokan se spíše lekl nebo reagoval na farmářovy pohyby. Klokan východní šedivý je známý tím, že napadá lidi. "Když se klokanovi postavíte, je tu šance, že vás rozpáře," citovala ho ABC.

Smrtelné útoky klokanů jsou podle deníku The Telegraph velmi vzácné. Výjimkou bylo napadení 77letého muže loni v září. Zvíře, které choval jako domácího mazlíčka, musela policie zastřelit, protože se chystalo zaútočit i na záchranáře, kteří se těžce zraněného snažili ošetřit. Byl to první smrtelný útok klokana v Austrálii od roku 1936.

Na Havlíčkobrodsku utekl klokan. Zoufalý majitel prosil veřejnost o pomoc s hledáním (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.