Kluci asi podcenili výcvik. Experti hodnotí chování Ficovy ochranky

Martin Svozil, který je bývalým příslušníkem Útvaru rychlého nasazení (URNA), se v kontextu hodnocení postupu ochranky Fica vyhradil proti tomu, že "selhala", nicméně její postup označil za nestandardní.

Při popisu situace se zaměřil na pozici takzvaného osobního strážce. To je ten člen ochranky, který má k hlídanému nejblíže a nehne se od něj na krok. V případě Ficovy ochranky tady ale nefungovalo vše, jak mělo.

"Ve chvíli, kdy se objeví ruka se zbraní, on by měl ve svém periferním vidění vidět, že se tam objevilo něco, co není prázdná ruka. Tenhle nevím, co pozoroval. V pokračování toho záběru vidíme, že místo toho, aby si vykročil a stoupl si mezi nebezpečí a VIP (v tomto případě je jako VIP označený Robert Fico, pozn. red.), tak útočí na toho útočníka. V tom vidím hodně špatný postup," popsal Svozil.

Svozil uvedl, že běžná reakce člověka je asi 0,2 vteřiny. Ale ochranky jsou cvičené na to – a podle Svozila se tyto reakce obvykle trénují každý den –, aby ihned po první ráně reagovaly. "Zazní rána, vykročím rychle a balím si svoje VIP. Já jako bývalý profesionál vidím, že ten výcvik, který kluci mají, buď dlouho nebyl, nebo je hodně podceněný," konstatoval.

[chooze:article;value:555820]

Člen ochranky se díval jinam

Podobně situaci hodnotí velitel SOG – speciální protiteroristické jednotky vojenské Policie Lumír Němec. Ten popsal, že každý člen ochranného týmu má vyčleněný určitý perimetr, o který se stará, pozoruje a hlídá.

"V okamžiku útoku byl perimetr ochránce stojícího vpravo od premiéra od jedné hodiny do tří hodin, když to převedeme na hodinové ručičky. Ale on se při útoku díval někde na desátou nebo na jedenáctou hodinu. Kdyby toho útočníka zaregistroval včas, tak mohl minimálně zasáhnout zbraní nebo upozornit a ten ochranný tým se mohl snažit reagovat rychleji. Nutno dodat, že samotný útok byl velmi rychlý. Od vytažení zbraně po vystřelení posledního výstřelu uplynuly tři vteřiny," řekl Němec.

Setkání s veřejností je pro ochranku noční můra

Naopak bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda nebyl na postup Ficovy ochranky tak přísný. "Z těch záběrů, které jsou volně dostupné na internetu, je vidět, že ochránci pana premiéra reagovali velice rychle na střelbu. Později, když došlo k evakuaci, tak ta evakuace mohla působit dojmem lehké chaotičnosti. Samozřejmě je to vypjatá situace a není úplně jednoduché reagovat dokonale," vyložil.

Mnohým lidem se může zdát, že vystřelení pěti projektilů zabere dlouhou dobu, po kterou měla ochranka čas reagovat. Podle Kazbundy to tak není. "Pět výstřelů se dá vystřelit v horizontu jedné sekundy nebo maximálně jedné a půl. Takže za tu dobu zareagovat je téměř nemožné a ten ochránce, který tomu střelci vlastně srazil ruku, tak reagoval v horizontu velice krátkém," dodal.

Reakce byla adekvátní a rychlá, hodnotí Kazbunda. "Samozřejmě tento model ochrany, kdy se chráněná osoba jde přivítat s veřejností, ještě navíc přes nějaké zátarasy, je pro každého strážce noční můra, protože nelze předjímat, kdo z toho davu vytáhne zbraň nebo v lepším případě nějaké dehonestující procedky, jako je třeba vajíčko a tak dále, a nějakým způsobem tomu zabránit je téměř nemožné," dodal.

Na celý rozhovor se Stanislavem Kazbundou se můžete podívat zde:

Všechno se začalo hýbat pozdě

Svozil také uvedl, že policie má v případě útoku obklíčit místo a vytlačit mimo něj všechny lidi, kteří tam nepatří, a nepustit tam nikoho, kdo tam nemá co dělat. "Všechno se začalo hýbat až potom, co už bylo vlastně po všem. Osobní ochránce útočil na útočníka, nikdo neřešil premiéra. Premiéra přišli řešit až z druhé vlny, což už je pozdě," upozornil.

Druhá vlna je takzvaný vnější okruh. Nejbližší ochranka premiéra se má primárně starat o jeho bezpečnost, vnější okruh má zajistit střelce a zbraň. To se podle Svozila nestalo.

"Pak reakce na zbraň. Ti kluci by měli v perimetru svého vidění vidět cokoliv, co není prázdná ruka nebo standardní pohyb. Určitě by se nikdy nemělo stát, že se všichni ženou jako lovečtí psi za pachatelem a nikdo v tuhle chvíli nezajišťuje bezpečnost proti sekundárnímu útoku," poznamenal. Sekundárním útokem je myšleno to, že v davu není jeden, ale více atentátníků, kteří útočí až po prvních výstřelech, kdy na místě zavládne zmatek.

Na celý rozhovor s Martinem Svozilem se můžete podívat zde:

[chooze:article;value:555637]

I podle Němce byla toto zásadní chyba: "V okamžiku, kdy došlo ke střelbě a premiér ležel na zemi, tak se o něj během pár vteřin nikdo nestaral, všichni se starali o toho útočníka. Pokud by byli útočníci dva, kdyby někdo přišel z druhého směru, tak mohl premiéra popravit."

Za problém považuje Němec i to, že u auta, které mělo sloužit k rychlému odjezdu z místa, nebyly otevřené dveře a nebylo nastartované. Toho si povšiml také Svozil.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok ale jakékoliv zanedbání bezpečnosti a pochybení odmítá. Nevidí důvod ani v odvolání šéfa úřadu na ochranu ústavních činitelů.

Postup policistů teď vyšetřuje Úřad inspekční služby, obdoba české GIBS. Zajímat ho bude i to, kdo několik hodin po činu zveřejnil video se zadrženým střelcem. "S pachatelem přišli do styku policisté. Počkáme si na výsledky šetření," uvedl slovenský policejní prezident Ľubomír Solák.

Atentát bude pro policejní ochránce nejspíš znamenat změnu postupů. Možná nejen pro ty slovenské. "Protože pracujeme v podobném duchu, můžeme po vyhodnocení přijmout nějaká opatření," řekl mluvčí Ochranné služby PČR Tomáš Procházka.

Na celý rozhovor s Lumírem Němcem se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.