Knihy nejsou jedinou položkou s nulovou DPH. Patří tam i dopisy či kultura

Na tiskové konferenci k úspornému balíčku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) představil nulovou daň na knihy. Danit se ale nebudou i další položky. "Jedná se například o lékařské služby, některé vzdělávací služby, nájem pro občany, úroky z hypoték, dětské plavání, stomatologické výrobky nebo třeba dodání orgánů či krve ve zdravotnictví," vyjmenoval mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss. Osvobození od daně v těchto případech totiž stanovuje evropská směrnice a nedaní se tak už nyní.

"Já čekám, že celé zdravotnictví zůstane v nulové dani, protože kdybychom to pak měli promítnout do nákladů, tak si snadno spočteme, jaké hrozné miliardy by musely zdravotní pojišťovny platit," okomentoval prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

[chooze:article;value:504677]

​A od daně zůstane osvobozený třeba i doporučený dopis. Přesto chce pošta jeho cenu zvýšit. "Od 1. července podraží doporučené dopisy o 10 korun," řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

A DPH nebudou dál platit ani obce za kulturní a sociální služby. Podle Svazu měst a obcí (SMO) by zavedení DPH na tyto služby státnímu rozpočtu moc nepomohlo. "Příjem do státního rozpočtu by byl úplně minoritní, protože to nejsou nijak významně ziskové akce a aktivity. Samozřejmě by došlo ke zdražení," shrnula výkonná ředitelka SMO Radka Vladyková.

Kromě těchto položek zůstane bez DPH také třeba prodej zemědělského pozemku, poplatek za sjednání pojištění či poplatek bance za vedení účtu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.