Koalice se bojí o české podniky. Zvažuje, že jim pomůže s cenami energií

Podle původních vládních plánů se měl poplatek za obnovitelné zdroje (POZE) ve výši 599 korun s DPH za každou spotřebovanou megawatthodinu (MWh) elektřiny vrátit od 1. ledna 2024 plošně pro všechny, tedy pro domácnosti, malé a střední podniky i velké průmyslové firmy.

Teď ale vládní koalice zvažuje, že by za velké průmyslové firmy alespoň z nějaké části poplatek dál odváděl stát. Pro jsou například lidovci a Piráti, ale i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). "Větší podporu firem prostřednictvím odpuštění POZE jsem navrhoval od začátku. Kolegové se rozhodli jinak, pokud nyní svůj názor změní, tak to samozřejmě uvítám," sdělil Síkela.

[chooze:article;value:527913]

"Ne v celém rozsahu, ale pomoci zčásti. Myslím si, že je to dobrá cesta. Je potřeba najít rozumný kompromis, protože pomoc s POZE znamená výdaje veřejného rozpočtu. Na druhou stranu musíme pomoci našemu průmyslu, aby byl konkurenceschopný," myslí si poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL).

"Bavíme se o částečném odpuštění. Pokud dojde k nějaké úpravě těch nákladů třeba v Německu, je potřeba, abychom drželi krok," sdělil poslanec Jakub Michálek (Piráti).

Právě Německo v týdnu oznámilo, že svému průmyslu s náklady na elektřinu pomůže. Jak velké části poplatku za obnovitelné zdroje by se u nás odpuštění mohlo týkat, zatím ale není jasné. "Možnosti se odvíjí spíše od toho, jaké by byly ty finanční prostředky, které bychom měli k dispozici," doplnil Síkela.

"Letos byla ta debata o státním rozpočtu velmi podrobná. Museli bychom se k té debatě vrátit a najít úspory v jiných kapitolách," vysvětlil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:524094]

Například TOP 09 ale otevřená odpouštění poplatků průmyslníkům není. Raději by řešila, aby Německo nemohlo své podniky tak masivně dotovat. "Já si nejsem jist, že ta pomoc je nutná celým konkrétním odvětvím. Je potřeba jednat i na celoevropské úrovni, aby byla zachována pravidla, aby některé země své podniky nezvýhodňovaly," má jasno poslanec Jan Jakob (TOP 09).

Někteří vládní poslanci ale mluví i o možném odpuštění poplatku i pro domácnosti. "Mě bude primárně zajímat srovnání s Německem a okolními státy. A u občanů to bude to samé. Pokud bychom zase měli být šampiony v nejdražší energii, tak si myslím, že by vláda měla uvažovat o systému kompenzačních opatření," řekl poslanec Josef Bernard (STAN).

Podle ministerstva průmyslu a obchodu by odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje pro velké průmyslové firmy, tedy pro ty, které odebírají velmi vysoké napětí, vyšlo na 1,5 miliardy korun. Rozhodnuto o případném odpouštění má být do konce listopadu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.