Koalice se shodla na změnách v ozdravném balíčku, benefity zůstanou

Koalice zachová daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, jako jsou například oblíbené stravenky. Vláda přistoupila k jediné změně v dani z přidané hodnoty oproti původnímu návrhu. Sazbu pro časopisy a noviny sjednotí na 12 procentech. Naopak Piráty a lidovci prosazovaná obdobná změna ohledně kojenecké vody neprošla.

"Na stole toho bylo hodně, některé návrhy byly zveřejněny, některé nebyly. Důležitá je ta zpráva, že jsme se shodli," řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Pro hnutí STAN bylo důležité téma výnosů z daně z nemovitostí. Ty by podle koaličního pozměňovacího návrhu zůstaly obcím ze 100 procent. Tento výpadek příjmu si chce stát kompenzovat daněmi z hazardu.

[chooze:article;value:504133]

"Dojde ke změně přerozdělení výnosů daně z hazardu mezi obcemi, kdy stát získá 55 procent výnosů. To je navýšení podílu ze stávajících 35 procent," uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Další změnou je, že nově zaváděné sazby spotřební daně u elektronických cigaret a nikotinových sáčků nebudou tak vysoké, jak původně vláda navrhla. Má se tak nastavit sazba obdobná jako v zemích EU.

"Každopádně nebudeme za jednotlivé strany a hnutí komentovat, co nám je a není líto, a je tady pětikoaliční shoda," hodnotil výsledek jednání ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Detailní a kompletní změny zveřejní vláda ve čtvrtek na svých webových stránkách. Koalice chce nyní společný pozměňovací návrh projednat na zasedání sněmovního rozpočtového výboru. Návrh zákona jako takový má přinést státu v příštím roce navíc 35,2 miliardy korun.

Podívejte se na celý záznam z tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.