Koalice se STAN skončí, řekl Bartoš. Do voleb už znovu společně nepůjdou

Piráti se připravují na konec své koalice se Starosty. Koalice PirSTAN, kterou obě strany tvoří a v jejímž rámci se dostaly do Sněmovny, má totiž skončit s volebním obdobím. V rozhovoru pro portál Novinky to předpověděl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Obě strany půjdou do nadcházejících voleb do Evropského parlamentu jako samostatné subjekty. Podobně na tom podle Bartoše budou i při příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

[chooze:article;value:528980]

Piráti a STAN jsou už dle pirátského předsedy delší dobu prakticky rozdělení. "Už jsem si dlouho nevšiml, že by se někde objevil průzkum, který by naše strany dával dohromady. Na rozdíl od koalice SPOLU, která pokračuje v tomto projektu i do evropských voleb," prohlásil Bartoš.

Důvody, proč se obě strany rozcházejí, jsou především ideologické. Koalice PirSTAN totiž podle Bartoše vznikla na sílu. "Jeden z důvodů, proč ty dvě předvolební koalice (SPOLU a PirSTAN, pozn. red.) vznikly, bylo riziko, že nám tady bude vládnout Andrej Babiš s podporou SPD. A myslím si, že za to Piráti zaplatili poměrně velkou daň," pronesl Bartoš.

Mezi Piráty a hnutím STAN to skřípe už více než rok. Mohla za to i kauza Dozimetr, v níž figurovalo i několik členů Starostů včetně pražského zastupitele Petra Hlubučka. Podezření tehdy padlo i na tehdejšího minstra školství Petra Gazdíka, který kvůli kauze rezignoval.

Piráti jsou na křižovatce. Hrozí jejich rozpad i odchod z vlády, tvrdí politolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.