Koalice SPOLU stáhla Hayata Okamuru z eurokandidátky. Lidé by ho mohli volit

Koalice SPOLU – tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, chce, aby české zájmy v Evropě hájili především současní europoslanci Alexandr Vondra (ODS), Veronika Vrecionová (ODS), Luděk Niedermayer (ODS) nebo Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). A zdá se, že koalice za svými lídry kandidátky stojí za každou cenu.

Ve volbách do Evropského parlamentu lidé volí nejen hnutí, stranu nebo koalici, mohou dát i větší šanci na zvolení konkrétnímu kandidátovi tím, že ho zakroužkují. A právě toho, že by voliči mohli tzv. vykroužkovat některé kandidáty ze spodních příček a zásadně tak změnit výslednou kandidátku, se zřejmě koalice bojí. Nejprve z boje o křeslo v europarlamentu vyšachovala Miroslava Kalouska, teď i lidovce Hayata Okamuru.

"Pokud moje odstoupení z kandidátky přispěje k tomu, že se rozptýlí obavy, že by mě mohli voliči z mnohem nižšího místa s pomocí preferenčních hlasů vykroužkovat a že bych se mohl stát kamenem úrazu pro někoho z kandidátů na nejpřednějších místech, a že bude spolupráce v rámci koalice SPOLU snazší a klidnější, budu rád. Vyhovuji tak naléhavému požadavku ODS a TOP 09," okomentoval Okamura.

[chooze:article;value:535937]

​To, že někdo odstoupí z kandidátky kvůli tomu, že by ho mohli lidé volit, je podle politologů přinejmenším zvláštní. "To, že se nějaké uskupení zbavuje kandidátů, protože mohou být až příliš populární, tak to je něco naprosto neuvěřitelného a absurdního," okomentoval politolog Lukáš Jelínek.

"Každý subjekt ve volbách se běžně získat na kandidátku co nejvíc lidí přitažlivých pro voliče, aby maximalizoval svůj výsledek. Koalice SPOLU přišla s inovací. Ta naopak u většiny kandidátů vyžaduje, aby jí lidé nevolili. Otázka je, zda je to dobrá strategie," řekl bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle nejvýše postaveného lidovce na kandidátce Tomáše Zdechovského odstoupení jeho stranického kolegy výsledek koalice nijak neohrozí. "To není o sólíčkaření jednoho z nás. To je o tom, že musíte vytvořit tým a musíte v tom týmu udělat maximum proto, abyste prosadili české zájmy," míní.

"Je otázkou, jestli to může uškodit té straně, nebo jí to může naopak něco přinést. To, že je ten politik nějakým způsobem výrazný ještě nemusí znamenat, že je přijatelný třeba pro většinovou část těch voličů, kteří budou třeba trojkoalici volit," vysvětlil politolog Milan Školník. Češi si budou volit své zástupce do Evropského parlamentu 7. a 8. června.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.