Moderní bydlení

Koalice využila příležitost se Pirátů zbavit. Strhne se velký boj, říká politolog

Zpackaná digitalizace stavebního řízení byla podle politologa z Jihočeské univerzity Vladimíra Hanáčka jen posledním hřebíkem do rakve Ivana Bartoše.

"Domnívám se, že agenda ministerstva pro místní rozvoj je velmi košatá. Je tam spousta poměrně zásadních otázek týkajících se veřejné infrastruktury. Hlavní smysl existence tohoto ministerstva je přispívat k rozvoji regionů. Tady ministr Bartoš v podstatě neudělal žádné zásadní kroky. Těch problémů je tam celá řada a digitalizace stavebního řízení byla poslední kapka," řekl odborník pro TN Live. 

Prozradil, že ho dokonce při sestavování vlády před lety překvapilo, že tento resort dostal do svých rukou právě Bartoš, který s rozvojem regionů neměl žádné zkušenosti. "Dávala tam smysl právě ta digitalizace, ale ta se taky fatálně nezdařila," dodal Hanáček. 

Logický krok

Problémy s digitalizací ale nevysvětlují, proč k rozhodnutí odvolat Bartoše došlo právě teď. Odpovědí jsou dle politologa výsledky krajských voleb a také to, jak se vyvíjí situace uvnitř samotné Pirátské strany, z jejíhož vedení se Bartoš po volbách rozhodl odstoupit. To podle Hanáčka nahrálo Fialovi do karet. 

[chooze:article;value:575358]

​"Neriskoval to, že by konflikt mohl přerůst v nějakou mezistranickou roztržku, která by mohla znamenat rozkol uvnitř koalice, který by pro ni byl fatální. Fiala vlastně rozhodl o odvolání už bývalého předsedy koaliční strany," objasnil. 

A byl to podle něj logický krok. "V tom smyslu, že nejen ODS, ale i další koaliční strany, si jsou dobře vědomy toho, že Piráti jsou zbytnou součástí koalice. Mají pouze čtyři poslance a vládní většina není ohrožena jejich odchodem. Koaliční strany využily příležitosti, zejména tedy pan premiér, se Pirátů zbavit," konstatoval. 

Boj o předsednictví

Pirátská strana je aktuálně pod velkým tlakem. Má pocit zrady, vyhrožuje odchodem z vlády a navíc si bude volit nové předsednictvo. Kdo je horkým kandidátem místo Bartoše, zatím není jisté. Nebude to ale snadné, míní odborník. "Domnívám se, že o post předsedy se uvnitř strany strhne poměrně velký boj," říká. 

Je podle něj zřejmé, že v Pirátské straně jsou dvě křídla. Jedno je umírněnější a mezi jeho zástupce patří právě Ivan Bartoš nebo ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Druhé je radikálnější, jako jeho zástupkyni Hanáček jmenuje Markétu Gregorovou. "Bude velkou otázkou, které křídlo převládne," uvedl politolog. 

Více se k událostem dozvíte v reportáži TV Nova: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.