Koalice znovu projedná zavedení daně na tiché víno. Státu by přinesla miliardy

Poté, co nulová spotřební daň na tiché víno rozhádala vládní koalici, teď zřejmě vráží klín i do samotných stran. Zatímco třeba lidovecký šéf Marian Jurečka zdanění českých vinařů odmítá, jeho spolustraník Marek Výborný je prý ochotný hledat cesty, jak to udělat. "Vezmu si jako ministr zemědělství na starosti pracovní skupinu. A povedeme velmi seriózní debatu, jestli je možné vytvořit nějaký model zdanění tichého vína v Česku," nechal se slyšet ministr zemědělství Marek Výborný.

Výborný, ač je stejně jako Zdeněk Nekula Moravák, se tak zřejmě zdanění vinařů tak, jako jeho předchůdce, nebojí. Ten tvrdil, že pokud by se daň zvýšila, nemohl by se na Moravě prý vůbec ukázat. "To bych nemohl jezdit na víkendy domů. To vůbec nepřipadalo v úvahu," vtipkoval před nějakou dobou Nekula.

[chooze:article;value:503984]

Lidovecký šéf Marian Jurečka, který přichází s o něco pádnějšími argumenty, by na spotřební daň prý byl ochotný sáhnout jen v případě, že by ji zvýšily i ostatní unijní země. "Pokud se v oblasti spotřební daně na tichá vína má něco měnit, tak já říkám: 'Tady má být férové podnikatelské prostředí, které nevystavuje naše výrobce, producenty, vinaře nějaké diskriminaci a nevystavuje je horší pozici na tom trhu.' Pokud to máme řešit, tak celoevropsky," sdělil.

Debatu o zdanění vinařů, kterou si přeje zejména TOP 09, STAN ale i Piráti, připouští i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Navýšení daně chtějí ale strany řešit mimo konsolidační balíček. "TOP 09 považuje za nesmyslné obhajovat, že na takové kapitoly, jako je věda a výzkum, se nedostává peněz, ale taková položka, jako jsou vína, tedy alkohol, který má prokazatelně škodlivé účinky, tak zdanění spotřební daně nepodléhá. Pro nás je to věc, která není uzavřená. Budeme o ní chtít jednat. Bylo by to ale nad rámec ozdravného balíčku," informovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

"K té debatě se brzy vrátíme. Minimálně z toho důvodu, že státní rozpočet přichází v řádech o miliardy korun," myslí si místopředseda STAN Lukáš Vlček.

Jenže i když se politici ohání silnými argumenty, na debatu o navýšení daně zřejmě moc nespěchají. Třeba podle Pirátů se zdanění vinařů nepodaří zavést dřív, než od roku 2025. Tedy rok po tom, co začne platit konsolidační balíček.

"My jsme měli jiný přístup k tomu, ale tohle je výsledek koaliční dohody, kterou respektujeme. Jakékoliv daňové změny by měly nabýt účinnosti od 1. ledna, nechceme zase, aby se ty daně měnily neustále. Takže pokud by se tu shodu podařilo najít, tak od 1. ledna toho následujícího roku," řekl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek. Zdanění vinařů by podle ministra financí Zbyňka Stanjury do státní kasy mohlo přinést až čtyři miliardy korun ročně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.