Kocáb o životě i konfliktech v Pražském výběru: Na svoje štěstí už nedbám

Rocková kapela Pražský výběr je na české hudební scéně už téměř 50 let. "Je to moje srdcovka, zakládal jsem to ještě na konzervatoři a od té doby to s sebou táhnu. Osud naší kapely byl pád socialistického režimu, my jsme u toho byli. Když jsme oslavovali odchod sovětské armády, tak stát nevypravil žádnou oslavnou akci k tomu, že jsme opět svobodnou zemí, tak to oslavil Pražský výběr a takhle to šlo dál," popsal Kocáb.

Kapela hraje pořád ve stejném složení, konfliktům se ale nevyhnula. "V době, kdy jsem dělal ministra pro lidská práva, jsem se hodně staral o romskou komunitu. To některým občanům nevonělo, ale ani členům naší kapely. Když přišel covid, tak se zase utrhnul jiný člen a začal bojovat proti očkování. Kupodivu ve věci Ukrajina jsme sjednocení. Prožívali jsme různé krize, také jsme se rozešli," nastínil skladatel.

[chooze:article;value:531547]

​Politika v něm ale zůstala zakotvená dodnes. "Je to těžké, já skládám, mám před sebou inštrumenty, ale vzadu mi běží politické zpravodajství, které je potichu. Když jsem uprostřed skladby a vidím, že se něco děje, tak to hned zesiluju, takže to mám pořád rozdělené," řekl bývalý ministr.

Příští rok oslaví Kocáb už 70. narozeniny. "Mám čtyři děti, takže o soukromý život mám postaráno. Žijeme v domě, kde je nás asi osm. Kdykoliv se tam objevím, tak je frkot a takhle já žiju. Z toho frmolu utíkám do studia, kde si dělám muziku. Už to neřeším z hlediska štěstí, ale to se dá nejlépe vyjádřit tím, když děláte radost druhým. Na vlastní štěstí už tolik nedbám," uzavřel Kocáb, který momentálně pracuje na opeře.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.