Kočky v Polsku zabíjí ptačí chřipka. Hygiena přijala opatření proti šíření viru na lidi

Za záhadnou nemocí, která letos v létě v sousedním Polsku zabila už desítky koček, je pravděpodobně vir ptačí chřipky H5N1. Jak informovala Polská tisková agentura, podle veterinární správy byl tento vir nalezen v 15 z 19 odebraných vzorků.

Před šířením viru varovala i polská Hlavní hygienická inspekce, která zároveň přijala preventivní opatření k zamezení výskytu tohoto onemocnění u lidí. Rozšířila například dohled nad majiteli nemocných zvířat, a to přesto, že přenos z kočky na člověka považují hygienici za vysoce nepravděpodobný.

"K infekci člověka dochází velmi zřídka a pouze v důsledku přímého a dlouhodobého kontaktu s nemocnými ptáky. Možnost nákazy se týká především osob profesionálně v kontaktu s drůbeží a volně žijícím ptactvem," tvrdí.

[chooze:article;value:512161]

Podle virologa Krzysztofa Pyrće z Jagellonské univerzity není viru zvyklému na vysoké teploty v ptačích tělech v savčích útrobách dobře. "Když infikuje savce, infikuje buňky hluboko v plicích, takže nemocné zvíře nebo člověk toho viru moc nevydechuje. Navíc, aby se savec nakazil, musí se tento virus hluboko do těch plic dostat. Ve většině případů proto dochází k přenosu z ptáka na savce, a ne mezi savci," vysvětlil pro deník Reczpospolita.

Stále však zůstává záhadou, kde se tedy kočky nakazily. Podle vědců i zde šlo nejspíš o nákazu přímo od ptáků. "Podle mého názoru je nejpravděpodobnější, že jde o přenos z krmiva pro kočky nebo infikované šarže drůbežího masa," myslí si viroložka Agnieszka Szusterová-Ciesielská z univerzity v Lubinu.

Právě přenos z potravy přitom může způsobit asi největší největší problémy. "Je nutné prověřit, zda za přenosem není maso, ke kterému mají přístup i lidé. Protože pokud ano, mohlo by to pro lidi znamenat riziko," myslí si Pyrć. Když se totiž lidé přes všechny překážky nakazí, jejich vyhlídky nejsou dobré. "Údaje, které máme z předchozích asi dvaceti let, hovoří o smrtnosti 60 %," dodává virolog.

V květnu ptačí chřipka zdecimovala drůbež na Karvinsku: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.