Kofein ovlivňuje mozek i cévy. Když ho najednou vyřadíte, můžete si i ublížit

Ráno bez kávy si většina lidí neumí představit, je to jedna z věcí, po které sáhnou krátce poté, co vstanou z postele. Až pak mají pocit, že se opravdu probudili. Kofein se totiž váže na receptor v mozku používaný adenosinem. Vazba kofeinu na tyto receptory způsobuje, že tělo oddaluje nástup únavy, vysvětlil na webu theconversation.com Adam Taylor, ředitel Centra pro výuku klinické anatomie na univerzitě v britském Lancasteru.

Kofein dosáhne v těle maximálního účinku během dvou hodin. "Dospělí by neměli konzumovat více než 400 mg kofeinu denně, což jsou zhruba čtyři šálky kávy," upřesnil Taylor. Kofein má totiž několik vlastností, které mohou ve větším množství člověku uškodit, například je rozpustný ve vodě i tuku, a díky tomu se dostává do tkání. "Větší množství kofeinu by mohlo vést k nevolnostem, bolestem hlavy nebo bušení srdce," upřesnil Taylor.  

[chooze:article;value:540160]

​Pokud byste se rozhodli, že s kávou nebo čajem definitivně zatočíte, kofeinu se zcela nezbavíte. Nachází se totiž také v čokoládě, šumivých nápojích, kávě bez kofeinu, nebo dokonce v lécích proti nachlazení. Úplné vysazení kofeinu může přitom způsobit bolesti hlavy nebo únavu. Je to proto, že si tělo vyvine toleranci na kofein, dodal portál barcelona-metropolitan.

Řada lidí si stěžuje, že si nemohou dopřát kávu večer, tvrdí, že by neusnuli. Kofein podle odborníků skutečně ovlivňuje spánek pouze při konzumaci pozdě odpoledne a večer. Je to proto, že kofein zpožďuje uvolňování hormonu, který nás unavuje, a to o 40 minut. Kofein také zkracuje celkovou dobu spánku a zkracuje dobu hlubokého spánku.

Kofein je také spojován se zvýšenou úzkostí a záchvaty paniky, když ho odstraníte, vaše nálada se po čase zlepší. "Částečně to může být kvůli tomu, že se zlepší spánek, jeho nedostatek totiž může zhoršit úzkosti a poruchy nálad," dodal Taylor.

Revoluce v léčbě rakoviny. Čeští vědci přišli s přelomovým lékem (5/2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.