Kojenecké ústavy končí. Náhradní rodinu potřebují tisíce dětí

Paní Lingová v sociálních službách pracuje téměř celý život, pomáhat druhým je tak pro ni přirozené. Pěstounkou na přechodnou dobu je zhruba půl roku a v dočasné péči má aktuálně dvouapůlměsíční holčičku.

"Pro mě je i hodně důležité, kam potom děťátko jde, že potřebuji mít pocit, že jde do laskavé rodiny. Děláme to proto, že jsme přesvědčeni o tom, že ta individuální péče dítěti dá takový pevný základ, takovou laskavou jistotu uvnitř," míní pěstounka Sylva Lingová.

V Česku je kolem 12 tisíc pěstounů, na první pohled to vypadá jako vysoké číslo, jenže podle expertů to stále nestačí. "V tuhle chvíli na území hlavního města evidujeme 1 200 pěstounů, ale samozřejmě tím, že opravdu končí ty kojenecké ústavy, tak jich potřebujeme mnohem víc," popsala náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS).

[chooze:article;value:524807]

"Dlouhodobě narůstá počet dětí, které v České republice vyrůstají mimo biologickou rodinu, bohužel stále také hodně dětí vyrůstá v ústavech," upozornil ředitel organizace Dobrá rodina Zdeněk Soudný. 

Řada měst a krajů proto situaci vzala do vlastních rukou a počty lidí, kteří by třeba i jen dočasně pečovali o děti, se snaží zvyšovat. Nalákat nové pěstouny chce i hlavní město. To spustilo kampaň, která boří mýty o pěstounské péči.

"Zahájili jsme kampaň Láska se nedělí, láska se násobí. Bylo zakořeněno, že pěstouny můžou být jenom manžel, manželka, prostě páry, ale není tomu tak, můžou to být i stejnopohlavní páry, což i jsou právě v naší kampani, a dělají to perfektně. Můžou to být i lidé, kteří jsou sami a nejsou sezdaní," vysvětlila Udženija.

[chooze:article;value:466798]

Zvýšit počty pěstounů se snaží i v Ostravě, aktuálně jich je ve městě 33, z toho je 25 žen a osm mužů. Dalších deset je v přípravném řízení, tedy po splnění náležitostí se i oni mohou začít starat o děti.

"V rámci Ostravy se snažíme potom těm, kteří se pěstouny stanou, maximálně pomáhat, pořádáme různé víkendové pobyty, pobyty pro matky s dětmi," sdělil náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

Pěstounem se může stát každý, kdo má čistý trestní rejstřík a projde speciálním školením včetně psychologického posouzení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.