Kokain berou poslanci dlouho. Podporují tím ruský režim, říká Vobořil

"Kokain ve Sněmovně není žádná novinka a překvapilo by mě, kdyby to tak nebylo." To jsou slova vládního experta na drogovou problematiku. A pro poslance má jasný vzkaz. "To, co bych k tomu poslancům řekl, je, že to, co si takhle dávají občas do nosu, tak je mimo jiné podpora rusky mluvících a ruských kriminálních organizací," uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Ty mají být podle něj napojeny na kremelský režim. "Ty peníze, které tam tečou, jsou možná větším bezpečnostním rizikem než ty drogy samotné," prohlásil. Některé politiky silná slova zaskočila, a to včetně Vobořilových spolustraníků z ODS. "Pro mě ta zpráva byla překvapením, já jsem se s ničím takovým ve Sněmovně nesetkal," sdělil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

"Všichni ti chytrolíni, kteří tvrdí, že se tu drogy užívají delší dobu, a já o tom opravdu nevím, a to jsem místopředsedou Sněmovny, ale možná že jsem naivní a hloupý. Ti, co o tom věděli, tak proč nekonali?" divil se místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

[chooze:article;value:557845]

"Takové informace pak vzbuzují dojem, že se tady hromadně sjíždíme. A pak když se vracíte do svých bydlišť, tak to se fakt špatně vysvětluje," sdělil předseda lidoveckého poslaneckého klubu Aleš Dufek. Podle jiných jsou ale drogy veřejné tajemství. "Tak nějak se o tom mluví posledních 20 let," okomentoval kauzu Jakub Michálek (Piráti).

Právě protidrogovému koordinátorovi řada politiků vyčítá loňské výroky o možné regulaci trhu s kokainem. Vobořil se brání, že chtěl jen vyvolat debatu o tom, jak by mohl stát v mnohaleté válce s drogami získat navrch.

Papírek se zbytky kokainu našli na toaletě Sněmovny policisté z ochranné služby už před téměř rokem a půl. Komu patřil, ale nezjistili a případ odložili. Vedení dolní komory Parlamentu se o nálezu dozvědělo až ve středu z médií.

Sněmovní kancléř se kvůli tomu ve čtvrtek sešel s ředitelem ochranné služby a vyžádal si zprávu o řešení nálezu. Případ řeší i Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.