Kolaps na železnici: Poškozená trolej na hlavním nádraží v Praze zastavila provoz vlaků

Doprava na pražském hlavním nádraží se v pátek odpoledne na desítky minut zcela zastavila. Podle Správy železnic byla na vině chyba součástky. "V jižní části hlavního nádraží došlo odpoledne k přepálení jedné součásti trakčního vedení. Šlo o izolační součást tohoto vedení," řekl TN.cz mluvčí Dušan Gavenda.

Kolem 15. hodiny se podařilo provoz na části trati obnovit. Ne ale na všech kolejích, informoval Gavenda. Později doplnil, že se provoz podařilo úplně obnovit kolem půl šesté večer. 

[chooze:article;value:492738]

Podle Správy železnic bylo selhání součástky neočekávané. "Jde o součástku, která má normovanou životnost, po jejímž uplynutí tyto součástky měníme. Nicméně tato selhala ještě v rámci té deklarované životnosti," vysvětloval Gavenda. Doplnil také, že jižní část pražského hlavního nádraží je na energetickou infrastrukturu mimořádně náročná. 

Nabrané zpoždění se různí podle trasy vlaků. V některých případech bylo i přes hodinu. Podle mluvčí Českých drah Vandy Rajnochové musely být některé spoje zrušeny. "Poté, co byl provoz obnoven, se zpoždění pomalu snižují," uvedla Rajnochová s tím, že s komplikacemi lze počítat i večer po úplném obnovení průjezdnosti kolejí, a to kvůli postupné stabilizaci provozu. Pro cesty po Praze doporučila využít metro.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.