Kolaps polárního víru: Meteoroložka popsala, jak zaútočí arktické mrazy

Polární vír se v těchto dnech mění. Ve stratosféře, kde se polární vír vytváří, totiž začíná náhlé stratosférické oteplení. Podle meteoroložky Dagmar Honsové by deformace polárního víru mohla na Evropu uvrhnout arktické mrazy.

"Kvůli deformaci se arktický vzduch dostává nad starý kontinent i do mírných zeměpisných šířek a přináší k nám silné mrazy a často i sníh," upozornila meteoroložka. Velký kolaps polárního víru se udál například i v lednu 2021.

Pokud totiž polární vír slábne, znamená to, že se mu hůře daří udržet studený vzduch nad severním pólem, a ten tak má možnost rozplynout se i do okolí. Vír totiž už není tak silný, aby studený vzduch udržel na původním místě.

[chooze:article;value:534777]

​"Naopak silný polární vortex znamená, že silnou polární cirkulací uzamkne chladný vzduch do polárního kruhu, což přináší mírnější zimní podmínky," vysvětlila Honsová. Nejsilnější je polární vír nejčastěji v listopadu a v prosinci, protože je stratosféra nejchladnější.

​Polární vír, nebo také polární vortex, je velká cyklonální oblast, která pokrývá celý severní pól až po vrchol stratosféry. Vzhledem k tomu, že se změny odehrávají právě ve stratosféře, která je asi 30 kilometrů nad zemí, ovlivňují naše počasí až s několikatýdenním zpožděním.

Při kolapsu tak nemusí být příchod zimy pravidlem. "Zima nenastává pokaždé po jeho oslabení nebo kolapsu, protože to závisí i na mnoha dalších faktorech," dodala meteoroložka.

Silný vítr a náhlé ochlazení. Na konci roku přijdou rychlé změny počasí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.