Kolaps polárního víru se rychle blíží. Meteoroložka řekla, co přinese za počasí

Meteorologické modely ukazují, že kolaps polárního víru je už na dohled. "Ve stratosféře se očekává ve druhé polovině února náhlé stratosférické oteplení, což zřejmě povede až ke kolapsu polárního víru," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Jenže právě očekávané změny v polárním víru by mohly pro Evropu znamenat návrat krutých mrazů. "Arktický vzduch se dostává nad starý kontinent i do mírných zeměpisných šířek a přináší k nám silné mrazy a často i sníh," vysvětlila Honsová.

Podle meteoroložky ale není chladné počasí pro kolaps polárního víru podmínkou, protože návrat zimy záleží i na dalších faktorech. "Tak uvidíme, jak to bude tentokrát. Zatím lze konstatovat, že z výhledu počasí na únor je tento týden nejteplejším," dodala.

[chooze:article;value:540084]

​Polární vír je velká cyklonální oblast, která pokrývá celý severní pól až po vrchol stratosféry. Jeho aktivita je důležitá, protože má v zimním období velký vliv na počasí na celé severní polokouli. Nejsilnější je polární vír nejčastěji v listopadu a v prosinci, protože je stratosféra nejchladnější.

Pokud je polární vír v plné síle, "uzamkne" chladný vzduch do oblasti polárního kruhu, což k nám přináší mírnější zimu. Když ale polární vír slábne nebo kolabuje, znamená to, že hůře zadržuje studený vzduch, a ten se tak může rozšířit z polárních oblastí i jižněji.

Silný vítr smetl autobus ze silnice. Norsko zasáhla nejsilnější bouře za 30 let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.