Kolega v práci kašle a smrká, zuří muž. Do sporu se vložili advokáti

V zimním období trápí spoustu lidí řada různých nemocí. Někteří šťastlivci se jim ale vyhýbají a kašlající kolegové v práci jsou pro ně problémem, který by chtěli vyřešit. Mezi ně patří i pan Chaloupka, který se na redakci TN.cz obrátil. "Jak by se člověk mohl bránit proti bezohledným kolegům na pracovišti, kteří vyloženě úmyslně šíří respirační nemoci na pracovišti?" táže se pan Chaloupka. 

Podle advokátky Veroniky Ježkové se mají zaměstnanci obrátit na svého zaměstnavatele, který by podle ní měl zajistit vhodné pracovní prostředí.

"Samozřejmě mohou apelovat na zaměstnavatele, aby třeba zavedl povinné nošení roušek na pracovišti. Zaměstnavatel má vytvořit podmínky vhodné pro výkon práce," řekla pro TN.cz advokátka. "Zaměstnavatel má speciální povinnosti, musí zajistit bezpečnost a ochranu při práci. To znamená, že by měl zasáhnout, kdyby tam někdo šířil nějakou chorobu," doplnil zakladatel společnosti Dostupnýadvokát.cz Ondřej Preuss. 

[chooze:article;value:531629]

Zaměstnavatel by měl mít zájem o to, aby byli všichni jeho podřízení zdraví. Opatření by ale podle advokátů nesměla zasahovat do jejich osobních práv. Šéf tak může své podřízené vyzvat třeba k tomu, aby nemocní do práce raději nechodili, nebo by je mohl poslat k lékaři. 

Podle advokátů se jedná o poměrně složitou problematiku. "Není to tak jednouché, jako říct: 'Kolega má rýmu a já tím pádem nepřijdu do práce.' To by bylo asi problematické. Kdybyste chtěl pracovat někde separé, nebo dokonce z domova, a zaměstnavatel vám nevyšel vstříc, dal by vám za to nějakou sankci, třeba peněžní, ve formě snížené odměny, nebo by dokonce přikročil k výpovědi, tak by se řešila proporcionalita, pokud by z toho byl soudní spor," upozornil Ondřej Preuss. Zaměstnanec by podle něj měl s argumentem, že pouze chránil své zdraví, šanci na úspěch. V praxi by to prý ale bylo složité. 

O změny se ale mohou pokusit i samotní zaměstnanci. Například pomocí odborů. "Mohli by se snažit třeba o nějaký benefit ve formě vitamínů, které se rozdají na pracovišti. Jinak si úplně nemyslím, že by tomu šlo nějak předejít," dodala Ježková. 

Nejlepší nemocnicí v Česku je třinecký AGEL. O vítězství rozhodovali pacienti (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.