Koleje nejsou hřiště! Správa železnic chce kampaní apelovat hlavně na rodiče

Zahrádkářskou kolonií na okraji Hradce Králové jezdí spěšné vlaky na Pardubice rychlostí až 100 kilometrů v hodině. A právě tam už dvakrát zatím neznámý pachatel kameny na koleje položil. "Tímto úsekem po sobě projely dva spěšné vlaky, ve vlaku sedělo 500 lidí. K podobné události došlo v lednu tohoto roku," sdělila mluvčí policie Šárka Pižlová.

"Vzhledem k rychlosti může, například při najetí do kamenů na kolejích, dojít až k vykolejení vlaků," upozornila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Když po takovém nárazu zůstane vlaková souprava na kolejích, je to velké štěstí. Pak musí strojvedoucí doufat, že při nárazu do překážky nebyly poškozené řídící systémy. "Brzdná dráha vlaku například ze stokilometrové rychlosti je téměř jeden kilometr," poznamenal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

[chooze:article;value:553669]

Počet případů, kdy někdo na koleje kameny nastraží, roste. V roce 2022 jich bylo 38, vloni 53 a letos za první čtvrtletí už jich evidují 20. A Správa železnic doufá, že problém pomůže vyřešit kampaň Koleje nejsou hřiště.

"Ve většině případů to jsou děti, ta kampaň apeluje na rodiče, protože v některých případech je to považováno za trestný čin, jsou tam vysoké škody a v případě že to udělají děti, tak za ně samozřejmě zodpovídají rodiče," řekl mluvčí Správy železnic Martin Kavka.

Pokud je ale pachatel trestně odpovědný, nejedná se jen o zaplacení mnohdy milionových škod, ale může jít za obecné ohrožení až na osm let do vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.