Kolony u německých hranic. Čeští zemědělci protestovali proti vládě

"Za udržitelnost zemědělství v celé Evropě. Za české potraviny. Zachraňme umírající zemědělství. Vládo, přestaňte s námi vorat," hlásaly transparenty na kapotách aut protestujících zemědělců, kteří v pondělí dopoledne vytvořili dlouhou kolonu z letiště v Březně u Chomutova. Z něj se vydali do hor k německé hranici. Na protestní jízdu musela dohlížet policie a především v centru Chomutova usměrňovat dopravu. 

Po akci se zemědělci otočili a vrátili se jinou trasou. Cílem protestní jízdy do Krušných hor bylo upozornit, že mnozí tuzemští zemědělci bojují o přežití vinou inflace, výkupních cen na úrovni roku 2018 a zvýšení daně z nemovitostí.

"Cílem protestu je symbolicky podpořit kolegy v Německu a sdělit světu, že ty problémy se týkají i nás. Je tady hodně zemědělců, kteří zvažují, zda vůbec budou pokračovat v podnikání a jestli nebude lepší ty podniky prodat. Konsolidační balíček dopadá na naše pokladny ve formě zvýšené daně z nemovitosti," popsal protestující zemědělec Jakub Bodnárik. 

[chooze:article;value:537136]

Do protestu se zapojil také František Imrich ze Slaného, který se stará o 200 hektarů půdy. Pěstuje na ní pšenici a řadu dalších plodin. Podle jeho slov je v Česku zemědělství o přežívání. "Dováží se k nám levná produkce z východních zemí, my musíme dodržovat pravidla, která jsou přísná, a pak se na pultech obchodů objevují potraviny, u kterých nevíme, jaké jsou. Vláda to nijak neřeší," tvrdí František Imrich.

"Domnívám se, že důvod k protestu nemají, nicméně je to legitimní právo kohokoliv, takhle protestovat. Spojil jsem s organizátory a jsme domluveni, že se ve středu potkáme," reagoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

​"Řadu těchto věcí se nám ale daří řešit. S pořadateli protestu jsme samozřejmě připraveni se sejít," uvedl v reakci na dotaz TN.cz mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. "Zatím úplně nerozumím důvodům, proč protestují," doplnil.

Účastníci chtěli protestem vyjádřit solidaritu svým kolegům za německou hranicí, kteří na různých místech země kvůli rušení zvýhodnění nafty v zemědělství blokovali týden dálnice a hraniční přechody. Ještě v pondělí okupovali i vládní čtvrť v centru Berlína. Vinou německých protestů byly minulé pondělí několik hodin neprůjezdné i mnohé přechody do Česka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.