Kolumbijští policisté rozbili síť pašeráků lidí. Pašovali je v odpadkových koších

Uklízeči vyváželi z letiště víc než jen smetí. Sedm let se jim dařilo pod pláštíkem úklidových čet skrývat jednu z největších pašeráckých organizací v Kolumbii. V tichosti vyváželi z letiště v kontejnerech migranty, kteří měli být ze země deportováni.

"Takzvaný balíček dali do kontejneru s odpadky. Přejeli s ním všechny veřejné prostory," líčil postup gangu tajný agent, který na případu pracoval.

[chooze:article;value:490035]

Cizinci, kteří po příletu do Kolumbie čekali v odpočívárně na deportaci ze země, ve skutečnosti vyhlíželi uklízeče. Nenápadně vlezli do kontejneru, dostali pro jistotu falešné pasy a pak začala jejich cesta na svobodu. Útěk před zákonem je stál nemalé peníze.

"Účtovali jim mezi dvěma až pěti tisíci dolary za převoz, což je někde mezi 46 a 115 tisíci korunami," řekl ředitel Útvaru proti porušování lidských práv Hugo Tovar.

Cizince převezli přes celé letiště až k toaletám. Tam uprchlíci z kontejneru vylezli a odcházeli z letiště. Na parkovišti na ně čekal odvoz do jednoho z pašeráckých hotelů nebo bytů. Tam jim členové gangu vzali falešné pasy a migranti mohli začít nový život v Kolumbii.

[chooze:article;value:470349]

Až nepozornost stála za odhalením gangu kolumbijskými a americkými úřady. Policie pak spustila razie jak v Kolumbii, tak ve Spojených státech. "Podařilo se nám chytit deset lidí a dva jsme zatkli ve Spojených státech. Všichni byli hledaní za obchodování s migranty," uvedl ředitel kolumbijské národní policie José Luís Ramírez.

Podle kolumbijské policie propašovala zločinecká organizace do země asi 1 300 migrantů měsíčně. Jen za poslední čtvrtletí si přišla na v přepočtu zhruba 400 milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.