Komando zlikvidovalo ruského zběha, který utekl z vojenské základny na Ukrajině

"Dmitrij Perov, hledaný za nedovolené opuštění své vojenské jednotky, byl nalezen a zlikvidován," uvedla vláda Lipecké oblasti na západě Ruska na sociálních sítích.

"Situace je pod kontrolou," dodala s tím, že obyvatelům nehrozí žádné nebezpečí a incident se vyšetřuje. Podle The Moscow Times prohlášení neuvádí, jak byl muž zabit.

[chooze:article;value:483838]

Tamní pobočka státní televize VGTRK uvedla, že muži bylo 31 let a utekl ze "zóny speciální vojenské operace", což je termín, který Moskva používá pro ofenzivu na Ukrajině.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1615611209495228417?cxt=HHwWgsDR0bn15ussAAAA

Zveřejnila vyhlášení pátrání, podle kterého voják uprchl z Ukrajiny 13. ledna a byl ozbrojen puškou a granáty. Dostupné informace hovořily o možnosti, že by mohl mít namířeno do své rodné vesnice.

Případy dezercí ruských vojáků bojujících na Ukrajině nejsou v posledních měsících ojedinělé. List Kommersant ve středu informoval o osmi vojácích, kteří odmítli bojovat na Ukrajině a byli obviněni z dezerce.

List uvedl, že vojáci na konci prosince opustili základnu na východní Ukrajině a do Ruska se vrátili taxíkem.

Když ruský prezident Vladimir Putin v září nařídil mobilizaci 300 000 záložáků do bojů na Ukrajině, zpřísnil také zákony potírající dezerci. Zavedl tresty až 10 let vězení za dezerci nebo odmítnutí vojenské služby. Po vyhlášení mobilizace uprchly ze země tisíce Rusů, aby se vyhnuly odvodu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.