Komerčním médiím vadí novela o koncesionářských poplatcích. Chtějí rovné podmínky

Hned několikrát během úterní tiskové konference zástupci českých komerčních médií zdůraznili, o jak mimořádnou událost se jedná. Je to vůbec poprvé, kdy se všichni sešli u jednoho stolu. Tzv. velká mediální novela jim ale podle ředitele TV Prima Marka Singera nedala na výběr. Přestože zákon pojednává o veřejnoprávních médiích, tak, jak je navržený, by podle něj citelně zasáhla všechna komerční média v Česku. 

Jedním z argumentů, který opakovaně na konferenci zazněl, je ten, že ministerstvo novelu vůbec nekonzultovalo se zástupci komerčních médií a nenaslouchá jejich výtkám. Stěžejním bodem kritiky je i netransparentnost. Novela má zásadně navýšit rozpočet veřejnoprávních médií, není ale jasné, na co větší objem peněz bude použitý. 

[chooze:article;value:521038]

​"Po mnoho let jsem slyšel od pana generálního ředitele Petra Dvořáka, že to, co ČT potřebuje v následujících letech, je 300 až 500 milionů navíc. Najednou se objevil během několika měsíců návrh na 1,3 až 1,5 miliardy bez jakékoliv specifikace, na co ty peníze navíc budou použité. Máme pocit, že je to postup, kdy se nejdřív vypíše bianco šek, kteří zaplatí všichni majitelé mobilních telefonů, a poté se vymýšlí, co se s těmi penězi udělá. Tak by to být nemělo," řekl Singer. 

Nerovné podmínky a pokřivení mediálního trhu

Generální ředitel TV Nova Daniel Grunt na konferenci mimo jiné vyjádřil obavu z destabilizace celého audiovizuálního trhu. "ČT hospodaří s poměrně výrazným výrobním rozpočtem a navýšení bude znamenat zásadní zvýšení cen výrobních činností i pro komerční subjekty," podotkl.

Připomněl, že jedním ze zásadních bodů, které komerční média vnímají jako problematické, je zachování reklamy a sponzoringu na programech České televize. Znamená to, že veřejnoprávní média jsou financována jak z koncesionářských poplatků, tak z reklam, čímž jsou zvýhodněna oproti komerčním subjektům. Novela dokonce rozšiřuje výjimky pro umisťování on-line reklamy.

[chooze:article;value:522424]

​Předseda Asociace provozovatelů soukromého vysílání a ředitel rádia Impuls Jiří Hrabák v této souvislosti zdůraznil, že Český rozhlas má příjmy v tuto chvíli dvakrát vyšší, než jsou příjmy celého soukromého rozhlasového trhu. Komerční média se obávají také pokřivení pracovního trhu v oblasti médií. 

Boj s ministerstvem, ne s veřejnoprávními médii

Zástupci komerčních médií několikrát při svém vystoupení zdůraznili, že veřejnoprávní televize a rádio mají důležitou roli, kterou jim nechtějí odepřít. "Nechceme vyhlašovat veřejnoprávním médiím boj," řekl Hrabák.

"Veřejnoprávní média mají a budou mít svou roli v tomto prostoru. Ale je potřeba se podívat, jakou roli mají hrát a zda nemáme přísněji určit, co to je veřejnoprávní služba. Kolik programů televizních a rozhlasových mají vysílat," dodal. 

Novela by podle Singera poznamenala celý mediální trh v Česku. "To je ten hlavní důvod, proč bychom chtěli nastartovat správný proces. Nejdříve nadefinovat, co je posláním veřejnoprávních médií. Pak se můžeme posunout dál. Proč se ministerstvo takto snaží protlačit něco, co neměl nikdo z nás možnost komentovat? Není potřeba takto rychle dělat zkratky, které poškodí celý mediální trh," shrnul na závěr. Společné vystoupení proti novele nazval záchrannou brzdou. 

[chooze:article;value:522579]

Kritika i z jiných stran

Novela zákona o koncesionářských poplatcích pro Českou televizi a Český rozhlas z pera ministerstva kultury sklízí kritiku i od části veřejnosti a odborníků. Kromě navýšení částky je kontroverzní částí i rozšíření okruhu lidí, kteří by podle zákona měli poplatky platit. Nově by se totiž měly týkat nejen majitelů televize a rádia, ale i chytrých telefonů či tabletů. 

"Ten zákon, jak je napsaný, by se dotkl všech firem v České republice. Zaměstnanci ale opravdu nemají při práci čas sledovat televizi. Nechápeme, proč by velká průmyslová firma zaměstnávající dělníky ve firmě ve výrobě měla platit nějakých 258 tisíc korun ročně za koncesionářské poplatky," argumentuje například Ondřej Ferdus ze Svazu dopravy a průmyslu ČR. 

Novela se nelíbí ani některým kolegům ministra kultury z vládní koalice. "Věřím, že najdeme nějaký rozumný kompromis a nebude to pro firmy zátěž," vyjádřil se již dříve místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). "Ne všechny profese v návrhu dávají smysl," myslí si poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). Ministr kultury Martin Baxa (ODS) připustil, že návrh ještě projde změnami. 

Podívejte se na tiskovou konferenci ministra kultury k mediální novele (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.