Kominíci nestíhají, lidé totiž nechávají kontroly na poslední chvíli

Komín je podle odborníků nutné prověřit a vyčistit zpravidla jednou ročně. Pokud topíte pevnými palivy, pak dokonce dvakrát.

"Kontrola komínů probíhá standardně ze střechy domu, kam vylezeme, strčíme do komínového průduchu náčiní, standardně je to kominická štětka, a vymeteme nečistoty. Potom půjdeme do vymetacích dvířek, která bývají v interiéru nebo ve sklepě, kde nečistoty vybereme," vysvětlil v úterní Snídani postup při kontrole kominík Pavel Vodrážka.

Poté probíhá také čištění potrubí, které vede od spotřebiče ke komínu. Když všechno jde správně, dostane zákazník doklad o provedení úspěšné kontroly. Celá akce zabere zhruba 15 až 30 minut.

[chooze:article;value:525897]

​Nejvíce lidí si na tuto povinnost vzpomene právě se začátkem topné sezony. Sehnat kominíka pak může být problém. "Kvůli aktuálnímu vytížení kominíků se vyplatí myslet na kontrolu dopředu, klidně třeba už v dubnu," potvrdil Vodrážka.

Pravidelné revize jsou podle odborníků nutné. Pokud je neděláme, čelíme značnému riziku. "Rizika mohou být veliká. Může vzniknout požár nebo újma na majetku či na zdraví, což asi nikdo z nás nechce. Takže je určitě důležité si kominíka objednat z důvodu prevence," dodal Vodrážka. Cena za kontrolu komína se pohybuje mezi 800 až 1 500 korunami.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.