Komplexní průvodce určováním ideální tělesné hmotnosti

BMI (Body Mass Index)

BMI je široce uznávaný a často používaný nástroj pro určení zdravého rozsahu hmotnosti. Tato metoda používá jednoduchý poměr mezi vaší váhou a výškou k poskytnutí rychlého přehledu o tom, zda se nacházíte v rozsahu podváhy, normální váhy, nadváhy, nebo obezity.

Přestože je BMI užitečným nástrojem, má svá omezení, jak poukazují přední odborníci v oblasti výživy a endokrinologie.

Omezení BMI

Přestože je BMI (Body Mass Index) užitečným nástrojem, má svá omezení. Tato studie nazvaná "Body Mass Index: Obesity, BMI, and Health: A Critical Review" uvedená na PubMed zdůrazňuje, že ačkoli je BMI široce používán pro kategorizaci hmotnostních charakteristik, je to spíše slabý indikátor procentuálního podílu tělesného tuku. BMI také nezachytí informace o mase tuku v různých částech těla, což je relevantní jak z hlediska zdravotních, tak sociálních otázek​​.

Zvláštní problém představuje využití BMI u sportovců. Podle této studie publikované opět na PubMed s názvem "Overweight Athlete: Fact or Fiction?" může BMI u sportovců, kteří mají vyšší tělesnou hmotnost kvůli větší svalové hmotě, vést k chybné klasifikaci jako nadváha nebo obezita. Proto by lo být hodnocení BMI doplněno o posouzení tělesného složení před určením, zda je sportovec v případě nadváhy nebo obezity​​.

Tabulka ideálního BMI

Následuje tabulka s ideálním BMI podle webu Ketofit.cz. Změřit můžete u nich na této adrese.

BMI index

klasifikace hmotnosti

<18,5

podváha

18,5-25

normální váha

25-30

nadváha

30-35

obezita 1. stupně

 

Zdroj: https://www.ketofit.cz/bmi-kalkulacka

Další metody hodnocení tělesné hmotnosti

Kromě BMI, existují sofistikovanější metody pro hodnocení tělesné hmotnosti, které nabízejí holistický pohled na zdraví a tělesné složení jedince. Například lékárenský e-shop Pilulka.cz nabízí zde nabídku pro měření tělesné složení s implementací výsledku. Tedy pokud chcete mít opravdu detailní přehled o svém hmotnostním rozložení je dobré využít například je.

Analýza tělesného složení

Tato metoda poskytuje podrobný údaj o procentuálním zastoupení tuku, svalů a kostní hmoty v těle, což je klíčové pro přesnější odhad tělesného tuku a svalové hmoty. Používá techniky jako bioelektrická impedanční analýza, DEXA skenování, nebo hydrostatické vážení.

  1. Délka vyšetření: 15 min
  2. Cena: 400,- Kč

Obvodové měření

Měření obvodů různých částí těla, jako jsou pas, boky a stehna, pomáhá identifikovat nerovnoměrné rozložení tuku. Tato metoda je jednoduchá a nenáročná na vybavení, ale méně přesná než technologicky pokročilé metody.

Skinfold měření

Měření tloušťky kožních řas na specifických místech těla umožňuje odhadnout procentuální podíl tělesného tuku. Vyžaduje určitou zručnost pro přesná měření.

  1. Cena vyšetření: odhadem do 300 kč

Zdroje článku:

  1. https://www.bezdiety.blog/nadvaha-a-obezita-u-zen/#Jak_se_pozna_nadvaha_Vypocet_BMI
  2. https://www.ketofit.cz/bmi-kalkulacka
  3. rozhovor s redaktorkou Monikou z webu Ochutnejorech.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.