Komplikace na dovolené. Majitele elektroaut rozčílilo kontroverzní nařízení

Loni vzplál u nizozemského pobřeží trajekt plný aut. Ačkoliv se nakonec ukázalo, že požár zřejmě nezavinil elektromobil, v Řecku se takové situace začali obávat a nařídili, že na lodě mohou vozidla s elektrickým a hybridním pohonem s baterií nabitou jen do 40 %. Omezení se týká také aut na plyn.

"Ten výboj, který je schopna elektrobaterie vydat, je potom slabší. V nádrži s plynem zase ta kapacita není tak silná, aby výbuch nebo hoření byly tak silné," uvedl dopravní expert Igor Sirota. Uhasit hořící elektromobil je totiž velmi složité. Zvláště pak na lodi.

"Asi tam nebude možnost třeba pak vzít to auto tak, jak to děláme my, a dát ho do speciálního kontejneru, nějakým způsobem ho vlastně utopit v té vodě. I když zase na parníku by se to možná nabízelo. My potřebujeme místo kolem toho auta, abychom účinně hasili," řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

[chooze:article;value:556476]

Pro cestovatele v autech s alternativním pohonem to může být komplikace. "Musí být opatrný s klimatizací a další nadměrnou spotřebou a musí řešit, aby v místě pobytu měl možnost to i nabít," sdělil odborník na automobilitu Robert Vacek.

Některým majitelům elektroaut se to ale nelíbí. "Pro mě osobně je to spíš takové bizarní až zvrácené. Připadá mi to podobné, jako kdybychom si měli brát padáky do letadel, kdyby náhodou padala," řekl například Ondřej Hunčovský.

Podobné omezení mají už některé evropské lodní společnosti. Třeba ta z Korsiky má omezení dokonce na 30 % nabití. Podle odborníků by k takovému řešení mohlo přistoupit brzy i Chorvatsko nebo Itálie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.