Koncesionářské poplatky budí rozpaky. Do návrhu se opřeli i koaliční partneři

V současnosti firmy a živnostníci platí měsíčně za každý firemní televizor a rozhlasový přístroj, změna by ale mohla přijít od roku 2025. Podle návrhu takzvané velké mediální novely by se výše poplatků měla odvíjet od počtu zaměstnanců. Jenže nejen podle opozice, ale i některých vládních poslanců návrh postrádá logiku.

"Diskuze se určitě povede, to je nezbytně nutné," řekl například ministr dopravy Martin Kupka (ODS). "Samozřejmě, že to půjde do diskuze. Ono by bylo hloupé, kdyby zaměstnavatelé museli platit za každého zaměstnance, aby počítali telefony," dodala poslankyně Eva Decroix (ODS).

"Věřím, že v tom nějaký rozumný kompromis najdeme a že rozumné úpravy dokáží zajistit to, že to pro firmy nebude zátěž," uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). "Koncept plošné veřejnoprávnosti je k zamyšlení a je k přehodnocení. Je to vlastně plot minulého století a neodpovídá současné úrovni technologického rozvoje," zhodnotil europoslanec Jan Zahradil (ODS).

[chooze:article;value:522424]

​"Ve mně budí rozpaky i to, že soukromé televize si samozřejmě musejí své prostředky na vysílání shánět samy, zatímco veřejnoprávní televize a rozhlas to mají ze zákona formou těchto plateb," uvedl europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

"Určitě se na ten návrh ještě podíváme, protože ne všechny profese tam dávají smysl," zhodnotil poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). A zdá se, že volání svých kolegů a spolustraníků vyslyší i ministr Martin Baxa. "O parametrech určitě debata být může," řekl.

Pokud by novela prošla v navrhované podobě, pro firmy by to mohlo znamenat výrazně vyšší výdaje. Rozporují i povinnost nově považovat za rozhlasové a televizní přijímače i chytré telefony nebo tablety. Třeba výrobní firmy s mnoha dělníky na montážní lince žádnou audiovizuální techniku nepotřebují, naopak v menších IT firmách má služební počítač a mobil každý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.