Končí nejteplejší rok v historii měření. Ten příští může být ještě teplejší

Za poslední rok jsme byli jsme svědky masivních požárů, které neúprosně ničily vše, co jim přišlo do cesty a vyžádaly si životy lidí po celém světě. Ale jakoby to nestačilo. Přišly silné bouřky, přívalové deště a řada států musela bojovat se záplavami. Jiné oblasti zase trápila vyschlá jezera a vodní toky.

"Jednak je to způsobeno jevem El Niño, tedy oteplením všech oceánů, a jednak se říká, že za to můžou skleníkové plyny a oxid uhličitý, který je vypouštěn do ovzduší," říká meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:532810]

​Letošní rok byl ale nezvykle teplý i v českém kontextu, v historii měření dokonce druhý nejteplejší, a to se podepsalo i na úrodě. "Situace není uspokojivá, ne všichni zemědělci to zvládají, bohužel to ukazuje ten přemnožený stav škůdců. Nedokážou reagovat a prokypřit půdu. A tím pádem jim umožňuje lepší přežití," popisuje zemědělec Václav Koutný. 

Nejvyšší naměřená teplota bylo letos 38,6 stupně Celsia, a to rovnou na dvou místech – na Plzeňsku a v Řeži u Prahy.

Meteorologové odhadují, že vzhledem k tomu, že procházíme klimatickou změnou, budou v následujících letech teplotní rekordy padat stále častěji.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.