Končíme. Chovatele drůbeže i prasat ničí levnější konkurence ze zahraničí

Ještě před pár lety byly haly plné malých kuřat, dnes jsou prázdné. Jejich chov je totiž extrémně náročný na energie. "Řada chovatelů drůbeže je opravdu ve ztrátě. Mají obrovské náklady kvůli ceně krmných směsí i energií," upozorňuje Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie (ČDU).

V přerovské drůbežárně před rokem chovali v halách 120 tisíc kuřat, letos tam už žádná nejsou. Kuřata se obvykle vykrmují pět týdnů. Před pěti lety byla výkupní cena kolem 24 korun za kilogram. Teď je to necelých 26.

[chooze:article;value:509628]

​"Před dvěma lety jsme dělali osm turnusů za rok, nyní děláme šest. Teď už máme halu prázdnou tři týdny," říká chovatel drůbeže Vlastislav Klaška. Jiní chovatelé jsou na tom ještě hůř.

"Před měsícem jsme zastavili obrovskou farmu, kde bylo asi 150 tisíc kuřat. Máme program ještě na jeden zástav a pak děj se vůle boží," informuje další chovatel drůbeže Jan Virág.

Zatímco čeští drůbežáři krvácejí, zákazníka jejich problémy netrápí. Před dvěma lety se ceny kuřecího na pultech obchodů šplhaly až ke 250 korunám za kilogram. Teď jsou kuřecí prsní řízky v akci za pouhých 90 korun. Je to ale jen díky levným dovozům. Kuřecího masa z českých chovů tak bude dál ubývat.

[chooze:article;value:484662]

​Z dovozu může být brzy až polovina drůbeže prodávané v Česku. Její chovatelé ale nejsou ti jediní, kdo má problémy. Do podobné situace se dostali už před lety také chovatelé prasat. A důsledkem jsou prázdné vepříny. Zatímco drůbeží maso k nám putuje hlavně z Polska, vepřové z dotovaných chovů ze západní Evropy.

"Každý měsíc do České republiky dováží asi 11 tisíc tun drůbežího masa, 65 procent převážně z Polska," upozorňuje Gabriela Dlouhá z ČDU. Čeští chovatelé tvrdí, že na ceny polských farmářů, natož z třetích zemí, jako je Ukrajina, se nemohou dostat.

Drůbežáři se dostávají do stejné situace, ve které jsou čeští chovatelé prasat už několik let. V každém supermarketu bylo v sobotu vepřové hlavně z dovozu. Nejčastěji se do Česka vozí z Německa, Španělska a ze států Beneluxu.

"Přebytečné maso za dumpingové ceny jde do východní Evropy a tady nám to ničí chovatele," vysvětluje Jan Hajda, místopředseda Svazu chovatelů prasat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.