Kondice dětí se za sto let hodně změnila. Rozdíly jsou obrovské, zjistili vědci

[chooze:gallery;value:33898]

Vědci měli k dispozici přesná data výkonnosti dětí z roku 1923. Ze 14 disciplín pak vybrali pět, které si následně vyzkoušelo 5 000 studentů z 15 českých a pěti slovenských gymnázií. Univerzita o tom informovala v tiskové zprávě.

"Současné děti jsou v průměru o 13 centimetrů vyšší a o téměř 10 kilogramů těžší než jejich tehdejší vrstevníci z roku 1923. To odpovídá dlouhodobým vývojovým trendům v naší populaci," popsal akademický pracovník z katedry tělesné výchovy a sportu a zároveň spolugarant odborné studie Lukáš Rubín.

[chooze:article;value:500524]

Porovnání schopností v jednotlivých disciplínách už je složitější. "Jsou testy, kde byl propad výsledků očekávatelný, například u shybů. Nicméně pokles zde není tak dramatický. A naopak, u některých testů, jako jsou skok do dálky či rychlostní běh, vycházejí současné výsledky příznivěji, než by se dalo očekávat," uvedl Rubín.

Nejvíce vědce překvapilo, že se za posledních sto let výrazně zvětšily rozdíly mezi nejlepšími a nejhoršími dětmi. "Tam byl rozdíl třeba deset shybů mezi tím nejhorším a nejlepším výsledkem a my jsme najednou byli na 32 shybech mezi nejhorším a nejlepším výsledkem," sdělil vedoucí katedry tělesné výchovy a sportu Technické univerzity Liberec Aleš Suchomel.

Vysvětlení mají takové, že před sto lety byla dominantní všestranná příprava v Sokole. Děti uměly od všeho něco, ale nikdo špičkově. Dnes některé děti neumějí téměř nic a pak je zastiňují třeba sportovní lezci nebo kulturisté. Asi nejhůř dopadly děti při hodu míčkem.

[chooze:article;value:522336]

"Byl jsem svědkem události, že třeba míček skončil díky špatnému hodu i za tím daným jedincem. Zručnost a pohybová dovednost v té populaci mizí," poznamenal Rubín.

Výkonost dětí stoupala až do 90. let. Od té doby klesá a podle vědců jsme se dostali na úroveň před první světovou válkou.

U dětí vzrostl zájem o bojové sporty. Některé kluby hlásí překročení kapacit (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.