Kondička dětí je stále horší. Měření ve školách dopadlo katastrofálně

Očekávalo se mnohé, ale že v porovnání se školáky, kteří stejné cviky podstoupili v devadesátých letech, na tom budou dnešní mládežníci tak špatně, nikdo nečekal. "Výsledky ukazují výrazné zhoršení zdatnosti našich žáků," uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. 

Hůře jsou na tom dívky než kluci, ale ti by se měli také zamyslet. "Výsledky chlapců v některých pohybových schopnostech jsou stejné jako u dívek před pětatřiceti lety," konstatoval Zatloukal. 

[chooze:article;value:494608]

​Z testování vyplývá, že například tři chlapci z deseti ve věku šestnácti let neudělají shyb. Na základních školách na tom děti nejsou o moc lépe. Pět shybů v minulém roce udělali tři žáci z deseti, v 90. letech to bylo pět z deseti.

Sedů lehů zvládnou teď průměrně 38, před čtvrt stoletím 45. Současná generace žáků pokulhává i ve vytrvalostním běhu a skoku dalekém.

Nezdravý životní se může v budoucnu projevit zdravotními problémy:

Inspektoři ministerstvu doporučují, že sportovat by se mělo nejen o tělocviku, ale během celého dne. Žáci by měli nově cvičit i ve školních družinách, během přestávek, chodit na výuku do přírody a více spolurozhodovat o školních kroužcích. "To znamená umožnit žákům, aby si vybírali aktivity, které jim vyhovují, které umí dělat," doplnil Zatloukal. 

[chooze:article;value:495891]

​S problematikou se televize Nova obrátila jak na ministra školství Vladimíra Balaše (STAN), tak zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). "Kdybych to chtěl odlehčit, nevím, jestli vy dokážete udělat shyb, já třeba ne," vyjádřil se Válek. "Je potřeba maximálně podpořit sportování nešikovných," dodal vážněji. 

"Musíme zatraktivnit sport, a to během celého školního dne, o přestávkách, otevřít hřiště," doplnil Balaš. Podle odborníků by se první změny ve školství mohly promítnout už v novém školním roce. 

Nárůst obezity

Data jsou děsivá i co se týče obezity u dětí. Před 30 lety byly obézní jen tři ze sta, teď už je to pětkrát tolik. "Dochází k asymetrickému vývoji kostry, špatnému posturálnímu vývoji, špatným návykům, ty děti brzy začínají mít bolesti," varuje Zdeněk Mikan. 

[chooze:article;value:458566]

​A není to jen zdravotní problém, ale i ekonomický. Zdravotní pojišťovny si spočítaly, že je vyjde levněji podporovat prevenci než následnou léčbu. "Každá investovaná koruna se nám několikanásobně vrátí," řekla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Řešení je hlavně na rodičích. Doufat, že ze špatných stravovacích návyků nebo nadváhy dítě vyroste, je zásadní chybou. Osmdesát procent dětí si problémy s hmotností přenáší i do dospělého života. 

Státní tajemník ministerstva školství Ondřej Andrys tvrdí, že je potřeba rozpohybovat všechny děti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.