Konec hotelových kosmetických kusovek. Směrnice EU zařízla jednorázové obaly

Jednorázové obaly by měly časem zmizet. Zatímco u restaurací se zákaz týká pouze plastů, u hotelů by měly být zakázány všechny jednorázové obaly. Právě v hotelích přitom lidé vyžadují komfort a čistotu. "Jsou tam věci, například zubní hygiena jako kartáček na zuby či zubní pasta, které musí být zabaleny v nějakém hygienickém obalu," řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Asi každý někdy použil a možná má i doma malé lahvičky šamponu nebo krému z hotelové koupelny. Takovéto produkty v plastových nádobách budou zrušeny. Hoteliéři je chtějí nahradit velkými dávkovači. "Mýdla, šampony, šitíčka a tak dále – tato varianta skončila. Budeme muset nakoupit nové části do koupelen, větší zásobníky a tak dále. Nějaká investice s tímto určitě bude," řekl majitel hotelu U Zlatého jelena Aleš Bláha.

Hoteliéři nemohou použít ani papírové jednorázové obaly. To jim už přijde moc. "Osobně nevidím problém v tom, že 'jednoporcové' mýdlo zabalí do papírového obalu, protože je to velmi snadno recyklovatelná záležitost," uvedl Stárek.

[chooze:article;value:552532]

​"Tělové mléko a kondicionér jsou v menších obalech, aby si hosté mohli vybrat a cítili nádech toho luxusu. Přece jenom u hotelu vyšší kategorie hosti očekávají, že ta kusová kosmetika je stále v nějaké míře zachovaná," podělil se o svou zkušenost manažer Green Garden Hotelu Daniel Gallas.

I hotelové snídaně promění svůj vzhled. Už žádná máslíčka, džemy nebo mlíčka do kafe. "Tak konkrétně v naší nabídce můžete vidět, že tady máme máslíčka kusové, sýry, paštiku. Máslíčka se dají nahradit normálně krájenými kousky, med se taky dá nahradit velkou sklenicí," popsal Gallas.

Zapotí se především velké řetězce. "Ve velkých hotelech nastanou větší potíže, protože tam není možné ke každému hostovi přistupovat tímto individuálním způsobem," míní Bláha. Na změnu se musí připravit i dodavatelé a například ovoce a zeleninu přepravovat v krabicích namísto plastových sáčků.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.