Konec klasiky ve školních jídelnách. Ministerstvo oznámilo změnu v jídelníčku

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) má spousta lidí problém, že si vše přisolí, a to hlavně polévku. "Tragédie je, že přesolování, nadužívání soli, špatná strava obecně vede až ke 23 procentům úmrtí," upozornil na úterní tiskové konferenci.

"Vede ke kardiovaskulárním nemocem a řadě dalších. To znamená, že my bychom měli solit, ale během vaření. A ne přisolovat potom, co se uvaří," vyzval.

Na ministerstvu tak po dvou letech připravili změnu zákona, podle které by se hygieny i Státní zdravotní ústav (SZÚ) měly transformovat spíše k udržování veřejného zdraví.

[chooze:article;value:546780]

"Zákon je připravený a půjde určitě do Sněmovny, ale hlavně je připravená změna potravinového koše," uvedl Válek. Školní jídelny tak čeká několik změn.

"Máme hotové recepty, máme hotové kuchařky a toto je druhá akce, kterou tady s institutem děláme, máme připravený systém školení kuchařek. Máme připravené podpory pro školy, školky, sociální zařízení, aby takhle mohly vařit," oznámil Válek.

Pro děti, které jsou alergické na lepek či laktózu, se budou ohřívat předpřipravené balíčky. "Chceme podpořit lokální producenty potravin," avizoval Válek.

"Připravovalo se mnoho metodik a doplnila bych to, že se připravují nejen metodiky, ale vlastně i v různých prostorech se školí personál nejen školních jídelen, ale i třeba plánujeme, aby se školil personál z nemocnic a ze sociálních zařízení, aby uměl připravit ty pokrmy v rámci institucionálního stravování tak, aby byly atraktivní a aby splňovaly ta pravidla," sdělila ředitelka SZÚ Bára Macková.

[chooze:article;value:471860]

Připomněla dřívější průzkum v jídelnách. "Zjištění nebyla moc potěšující a téměř polovina školních jídelen nadužívala sůl," uvedla. Situace se podle ní postupně lepší a chystané kroky mají také pomoct.

"Česká republika bohužel patří mezi země s vysokým kardiovaskulárním rizikem. Naše úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění přes všechny úspěchy na tomhle poli dosaženém je pořád trojnásobná než úmrtnost ve Francii," upozornil kardiolog Michal Vrablík. 

O tématu natáčela reportérka TV Nova Klára Pospíšilová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.