Konec medvědů na hradech a zámcích. Podle památkářů zvířata trpí

Například na náchodském zámku chovali dva medvědy – Ludvíka a Dášu – už od roku 1995. Tehdy jim to zachránilo život, protože byli odebráni z cirkusu, kde se o ně nedokázali postarat. Dáša loni uhynula, Ludvík už je taky medvědí senior a pravděpodobně se stěhování ani nedožije.

Jiná situace je ale například na Točníku nebo na českokrumlovském zámku. "Pokud by chtěl někdo přesouvat tyto medvědy, co tu máme, v půlce jejich života, tak s tím zásadně nesouhlasím. Je to týrání zvířat," hlásá kastelán Točníku Petr Zemánek.

[chooze:article;value:562326]

V Českém Krumlově pak tradice chování medvědů sahá až do druhé poloviny 16. století a tamní kastelán je přesvědčený, že podmínky jsou tam pro tři medvědy naprosto vyhovující.

Celkem je na zámcích a hradech spravovaných NPÚ v současnosti sedm medvědů. Měli by skončit v přírodních rezervacích v zemích na západ od Česka. Stát by se tak mělo do roku 2030, i když tento termín nemusí být zcela přesný. Důvodem stěhování je prý to, že podmínky v hradních příkopech a medvědáriích už nesplňují současné nároky pro chov šelem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.