Konec mimořádných valorizací důchodů? Ministerstvo chystá změnu

Resort plánuje v rámci důchodové reformy zachovat řádné valorizace. Přesné podmínky chce představit v příštích dvou týdnech. Změnu však chystá v případě mimořádných valorizací. 

"Chceme je zachovat v tom smyslu, že v okamžiku, kdy tak jako dnes překročí míra nárůstu inflace v jednotlivých měsících pět procent, tak dojde k tomu, že se bude tento mechanismus aktivovat v jiné podobě, než tomu bylo doposud," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. 

[chooze:article;value:499356]

Podle něj se ukázalo, že současný princip není příliš vhodný. "Dlouhodobě a trvale zvyšuje důchody lidí, kteří mají nadprůměrné důchody, a vzniká nerovnováha, která je potom trvalá," vysvětlil Jurečka.

"Právě proto chceme do tohoto mechanismu vstoupit a udělat ho na jiném principu. Tak, abychom mezi těmi řádnými valorizacemi měli sociální nástroj, kterým dokážeme těm lidem v případě vysoké inflace pomoci," doplnil Jurečka.

Konkrétní princip však ministerstvo ještě nepředstavilo. "V případě mimořádných valorizací by nemělo jít o jednorázovou dávku, ale o určitý příspěvek zahrnutý do důchodů," řekl TN.cz mluvčí resortu Jakub Augusta.

Opoziční hnutí SPD už uvedlo, že vládní návrhy směřující ke snížení valorizací důchodů nepodpoří. "Nepodpoříme snižování valorizací, a to jak řádných, tak ani mimořádných. Je to z toho důvodu, že někteří senioři jsou na tom špatně. Jsou sami na placení nájmu, potravin, léků. Z toho důvodu jsme deklarovali, že žádné snížení valorizací nepodpoříme," informoval šéf poslanců SPD Radim Fiala.

[chooze:article;value:498416]

Fiala je přesvědčený, že problém spočívá v inflaci, nikoli ve valorizacích. S ministrem Jurečkou se navíc shodli, že dlouhodobá důchodová reforma musí obsahovat také prorodinné prvky. "Máme průběžný důchodový systém a ten bez toho, že se budou rodit děti, není v žádné zemi na světě udržitelný," dodal Fiala.

Zástupkyně SPD Lucie Šafránková, která je v důchodové komisi, pak řekla, že se hnutí s ministrem ještě dohodlo na potřebě zavést evidenci lidí, kteří pracují na dohody o provedení práce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.