Konec obstrukcí ve Sněmovně? Vláda chce prosadit změny jednacího řádu

Současná Sněmovna má za sebou rekordní počet obstrukcí. K rekordu, a to konkrétně v délce projevu, se přiblížili i někteří její členové. Třeba Tomio Okamura (SPD) u pultíku strávil přes sedm hodin v kuse. A byli jsme svědky i řady dalších bizarních situací.

Jenže po posledním obstrukčním, téměř 100hodinovém jednání Sněmovny teď vládní koalici smích už úplně přešel. Zatímco ještě v únoru nechtěla prosazovat razantní změny jednacího řádu Sněmovny bez souhlasu opozice, teď už je připravena k tomu sáhnout.

[chooze:article;value:491074]

"U těch složitějších změn předpokládám, že nedojde-li k dohodě, budou v podstatě destruovat ta jednání podobně jako teď. Bude tak potřeba ten jednací řád upravit," uvedl poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL).

To by znamenalo především omezení práva přednostních řečníků a zkrácení doby, kdy se dají načítat úpravy programu schůze. Opozici to ale prý od dalších obstrukcí neodrazuje. "To by nás právě motivovalo se tomu postavit," má jasno poslanec Radek Vondráček (ANO).

"Měnit jednací řád se může vrátit každé koalici jako bumerang. Stačí, aby se změnil poměr sil v příštích volbách," vysvětlil politolog Lukáš Jelínek. V minulosti totiž z opozičních lavic obstrukcí nezřídka využívali i poslanci současné koalice.

Vládní koalice chystá i některé další a třeba mírnější změny jednacího řádu, a to bez ohledu na to, jestli přijdou další obstrukce. Konkrétní návrh chtějí vládní strany představit do června.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.