Konec podvodů přes e-shopy. Europoslanci přijali bezpečnostní opatření

Lepší ochrana lidí, kteří nakupují přes internet hlavně z čínských e-shopů, ale i větší bezpečnost. To si Evropský parlament slibuje od nově přijaté sady opatření.

"Já jsem chtěla, aby evropský, český spotřebitel měl větší záruky, když se něco špatného bude dít. V případě nebezpečných výrobků, které se dostanou na evropský trh, bude povinnost do dvou dnů je stáhnout z prodeje. A co víc, vy jako spotřebitel se o tom dozvíte. Vy osobně dostanete e-mail," uvedla europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Pravidla se týkají všech výrobků kromě potravin, které na unijní trh dorazí ze třetích zemí. Například elektroniky, kosmetiky anebo hraček. A to jak z e-shopů, tak z pultů kamenných obchodů.

[chooze:article;value:497773]

​"Myslím, že jsme ochranu spotřebitele konečně posunuli do 21. století. Budete mít jistotu, že pokud nakupujete online, získáte kvalitní a bezpečný produkt," dodala nizozemská europoslankyně Kim Van Sparrentaková.

Podle nových pravidel bude mít zákazník garantovanou opravu zboží, výměnu nebo vrácení peněz. Aby se lépe dovolal svých práv, budou muset mít firmy ze třetích zemí odpovědnou osobu v jednom ze států sedmadvacítky.

"Pokud občan zjistí, že výrobek je nekvalitní, může se na toho zástupce čínského výrobce obrátit a ten musí nahradit občanovi škodu. To dosud nebylo," uvedl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

[chooze:article;value:485782]

​Podle dat Evropského parlamentu v roce 2021 nakupovalo přes internet 73 procent spotřebitelů. Z toho 21 procent pravidelně objednávalo z mimounijních zemí. Některé čekalo zklamání.

Návrh nyní musí posvětit Rada Evropské unie. Půjde ale pouze o formální hlasování a očekává se, že pravidla hladce projdou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.