Konec povinné izolace. Při onemocnění covidem platí nová pravidla

Až dosud platilo, že se každý, u koho se prokázalo onemocnění covidem, musel izolovat od společnosti. Nyní ale začala platit nová pravidla. Ministerstvo zdravotnictví po konzultaci s odborníky plošné nařizování izolací po dlouhých třech letech zrušilo. 

Neznamená to ale, že izolace končí ve všech případech –⁠ pouze se k jejímu nařizování bude přistupovat jinak. "Bude nařizována primárně v případech, kdy míra rizika je vyšší než akceptovatelná, např. u osob pracujících s imunitně oslabenými jedinci a chronicky nemocnými pacienty a nebude možné stanovit jiná protiepidemická opatření," vysvětlilo ministerstvo zdravotnictví.

[chooze:article;value:492100]

Týká se to tedy zejména zdravotníků nebo pracovníků v domovech pro seniory a dalších sociálních službách. Zdravotní riziko a tím pádem nutnost nařízení izolace bude posuzovat praktický lékař nebo krajská hygienická stanice. 

Co dělat při podezření na covid?

Zrušení automatických izolací nijak neovlivňuje současný systém testování. Nadále tak platí, že z veřejného zdravotního pojištění jsou hrazeny diagnostické PCR testy, tzn. na žádanku od lékaře. Lidé si samozřejmě mohou udělat i preventivní test, ten si ale musí sami zaplatit. Není ale povinné podstupovat testování.

Co dělat, když mám covid? 

V případě, že vám vyjde pozitivní test, kontaktujte svého praktického lékaře, který rozhodne o pracovní neschopence a léčbě. Pokud lékař nebo hygienici nenařídí izolaci, nemocný v podstatě není ničím limitovaný.

[chooze:article;value:495271]

​Ministerstvo zdravotnictví ale doporučuje dodržovat základní hygienická opatření. To znamená, že pacient by měl být převážně doma a držet se mimo okruh rizikových jedinců. Dále si mýt ruce mýdlem, při kýchání či kašlání si zakrývat ústa a nos, dostatečně větrat a pokud to zdravotní stav umožní, tak si dopřát pohyb na čerstvém vzduchu.

"Ve všech případech dbejte pokynů svého ošetřujícího lékaře nebo orgánu ochrany veřejného zdraví. Dodržujte stanovený postup léčby," doplňuje ministerstvo. Kontrolní test po konci nemoci není povinný.

Pracovníci ve školství, ale i další zaměstnanci mohou za určitých podmínek žádat o odškodné za covid:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.