Konec řečnění. Koalice chce zkrátit projevy poslanců, opozice se bouří

Loni na jaře mluvil šéf ANO Andrej Babiš ve Sněmovně tak dlouho, že mu předsedající chtěl u řečnického pultu vypnout mikrofon. Poslanci tehdy projednávali mimořádnou valorizaci penzí a koalice omezila řečníkům délku jejich vystoupení na dvakrát pět minut, a to i těm s přednostním právem. Po vystoupení Tomia Okamury z SPD, který tento týden mluvil téměř 11 hodin, by se to mohlo stát znovu.

"Navrhnu, abychom přijali usnesení, kterým omezíme dobu řečnickou a omezíme možnosti zdržování, protože tohle je pro srandu králíkům," řekl poslanec Jakub Michálek (Piráti). "Jednací řád pamatuje na to, že řadového poslance můžete omezit na dvakrát pět minut, u přednostních práv to možné není. Já bych rozhodně byl pro to, abychom měli omezení," souhlasí Ondřej Lochman (STAN).

[chooze:article;value:538041]

​"Pokud ta diskuze bude věcná, není důvod k tomu přistupovat, pokud bychom se tady pokoušeli nede bože o další zápis do nějaké knihy rekordů, tak by to nutné bylo, protože Sněmovna není šaškárna. Je potřeba to držet na úrovni, ať nejsme všem pro smích," domnívá se poslankyně Eva Decroix z ODS.

Okamura ale svůj projev hájí. "Mým cílem ani nebylo dělat nějaké rekordy, já jsem ani nechtěl zdržovat nikoho, já jsem prostě mluvil věcně," tvrdí.

"Každému, kdo zatleskal panu Okamurovi za to, že vydržel, tak bych mu přál, aby si řekl, jak by to asi vypadalo, kdyby Okamura byl součástí našeho bytového družstva a šli bychom něco řešit," dodává Lochman.

[chooze:article;value:535099]

​Opozice už teď návrh omezit řečnickou dobu kritizuje. "Cílem těch našich debat, nebo chcete-li obstrukcí, je dostat pětikoalici k jednacímu stolu. Oni s námi o tom zákonu nediskutovali ani minutu," oponuje šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

"Řečníci s přednostním právem se zpravidla v rámci nějakých politických dohod nechávají mluvit a nechávají se mluvit dlouho. Na druhou stranu, předsedající Sněmovny má možnost zasáhnout, pokud řečník nemluví vůbec k věci," upozorňuje politolog Milan Školník.

Současná vládní koalice už několikrát mluvila i o tom, že by se kvůli nekonečným obstrukcím měl změnit jednací řád. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ale před časem prohlásila, že si myslí, že by si opozice stejně našla cesty, jak nařízení obejít.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.