Konec spalovacích motorů ještě dřív, než chce EU. Automobilky je přestanou vyrábět

Stále více evropských automobilek se odklání od výroby aut se spalovacími motory, a to ještě rychleji, než má v plánu Evropské unie. Ta chce zakázat jejich prodej od roku 2035. Stávající automobily, které jezdí na benzín a naftu, by však podle návrhu mohli lidé řídit i po tomto roce.

Urychlení přechodu k elektromobilitě oznámila automobilka Volvo v úterý. "Za několik měsíců bude vyrobeno poslední auto na diesel, což učiní naši automobilku tou první tradiční, která takový krok učiní," uvedla v oficiálním prohlášení švédská firma, kterou vlastní čínská mateřská společnost Geely Holding. 

Samotná firma se už dřív zavázala k tomu, že přejde plně na výrobu elektrických vozů do roku 2030 a v roce 2040 bude klimaticky neutrální společností, doplnila agentura Reuters. V letošním srpnu obsahovala produkce společnosti Volvo víc než ze třetiny elektrické nebo hybridní modely. Naftová auta činila v loňském roce pouze 8,9 % jejich výroby v Evropě. Na starém kontinentu však za poslední roky zájem o auta na naftu podle odborníků průběžně padá i u dalších značek. 

[chooze:article;value:522235]

Naftové motory se ústupu popularity těší už od roku 2015, kdy v koncernu Volkswagen propukla takzvaná kauza Dieselgate. Německá automobilka tehdy podváděla s oznamováním skutečné hladiny vypouštěných emisí. Podle posledních dat nedůvěra vyústila i v to, že automobilky snižují počty dieselových modelů ve svých řadách a v letošním červenci činil prodej nových naftových aut celkově pouze 14 procent. 

Podle motoristického publicisty Vladimíra Rybeckého šlo ze strany Volva o velmi očekávaný krok a jde o zcela jasný trend většiny evropských výrobců automobilů. "Cíl po roce 2030 vyrábět pouze auta s elektrickým pohonem v nedávné době vyhlásilo více automobilek. Bez ohledu na to, že EU chce zakázat prodej vznětových motorů po roce 2035, tak velká část automobilek s tím chce skončit už s dřívějším termínem," potvrdil. 

Největší česká automobilka Škoda, která pod koncern Volkswagen spadá, se však na přestup k elektrickým motorům intenzivně připravuje. Předseda představenstva automobilky Klaus Zellmer v úterý pro pro web Autosalon uvedl, že kvůli přípravě na výrobu vozů s elektrickými motory odstaví jednu z linek továrny v Mladé Boleslavi. Nyní se na ní vyrábí auta s benzínovými motory typu Fabia, Scala a Kamiq. Z Mladé Boleslavi by tak měly vyjíždět jen elektrické vozy. Spalovací auta by měl ale dál vyrábět závod ve Kvasinách. 

[chooze:article;value:522809]

Už nyní Škoda ustupuje i od naftových modelů. "Zůstaly jen tam, kde dávají smysl, například ve firemních flotilách, takže jen například u modelů Octavia a Superb se s nimi ještě v další generaci počítá," upřesňuje výkonný ředitel AAA Auto Luboš Vorlík. Postupné vyřazení dieselu podle něj nemusí mít na cenu aut v dalších letech příliš velký vliv. "Zatím je nahrazují turbobenzínové agregáty, které dokážou zajistit podobný výkon a u moderních modelů i spotřebu," dodal. Prodejci podle něj očekávají stále větší zájem o ojetá auta. 

Vysoká cena a závislost Evropy na Číně 

Podle Rybeckého jsou firmy k úplné elektromobilitě stále více tlačené Evropskou unií, a to i vzhledem k plánu na snižování emisí. Větší prodej elektrických aut je patrný na trhu, kde jsou víc než tři čtvrtiny prodaných aut firemních. "Firemní zákazníci celkem logicky přecházejí tam, kde je to pro ně výhodné a kde ve velkém objemu mohou dosahovat různých slev. V mnoha státech je navíc velká finanční podpora pro elektricky poháněná auta," doplnil. 

Velkou nevýhodou elektromobility je podle něj ale pořád vysoká cen těchto modelů aut, které budou i v příštích letech pro většinu zákazníků nedostupné. Háčkem je také možná nedostupnost důležitých surovin, které exportuje Čína.

[chooze:article;value:522482]

"Je to paradox. Naprostá většina surovin se dováží z Číny, přestože ta je netěží, jenom si je sama dopředu zajistila v Africe a Latinské Americe a dováží je odsud. Pak je přeprodává do Evropy. Taková závislost nebude v nejbližší době pro Evropu řešitelná," podotýká Rybecký. 

Odklad konce výroby automobilů se spalovacími motory ale nyní zvažuje například Británie. Tamní premiér Rishi Sunak totiž podle BBC brzy představí kroky, které by měly zmírnit předchozí rozhodnutí státu ohledně snižování emisí skleníkových plynů. Ukončení prodeje aut se spalovacím motorem by tam místo roku 2030 mohlo začít až o pět let později. 

Unie se chystá na boj s Čínou kvůli levným elektromobilům (09/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.