Konec sýrařské velmoci. Švýcarům hrozí, že jej budou muset dovážet

Aktuální problémy s produkcí sýrů popsal Boris Beuret, hlava asociace švýcarských producentů mléčných výrobků, pro švýcarský portál Le Temps. Zatímco spotřeba sýra ve Švýcarsku roste, produkce klesá. Navíc rostou výrobní náklady.

Beuret prohlásil, že je potřeba zakročit, aby bylo možné pokrýt vlastní produkcí domácí poptávku, pokud ne, tak "hrozí, že budeme muset sýr dovážet, což je absurdní jak z ekonomického, tak sociálního i ekologického hlediska".

Drtivou většinu, asi 80 procent, zemědělských ploch ve Švýcarsku tvoří pastviny. Už letos přesáhne dovoz sýra do Švýcarska jeho export, což se stane poprvé v historii. Podle Beureta je to způsobeno liberalizací průmyslu v 90. letech.

[chooze:article;value:508081]

​"Vývoz letos klesne o 10 až 15 procent," uvedl marketingový šéf profesní organizace výrobců sýra gruyère Philippe Bardet podle agentury Bloomberg. Na vině jsou podle něj životní náklady, válka na Ukrajině a nižší poptávka způsobená pomalejším ekonomickým růstem.

Švýcarsko ještě před několika lety patřilo mezi velké exportéry sýrů, podle portálu worldstopexports.com bylo podle hodnoty vyvezeného sýra na 13. pozici v celém světě. Podle výše přebytku exportu nad importem byli Švýcaři na 11. místě. Největší sýrařská exportní firma Nestlé sídlí ve Švýcarsku, ze země pochází známé sýry jako ementál či právě gruyère.

Podívejte se, jak se vyrábí sýr mozzarella:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.